24 Ιαν 2011

Ζημίες 20 εκατ. σε ΔΟΛ και Πήγασο προβλέπουν για το 2011!


Η ΕΙΗΕΑ ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να στηρίξει μέτρα για τις επιχειρήσεις Τύπου!

Η πρόβλεψη έγινε από τον Σταύρο Ψυχάρη και τον Φώτη Μπόμπολα στη συνάντηση της Τετάρτης με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ. Οι δύο άνδρες εκτίμησαν πως οι ζημίες στον ΔΟΛ και στον Πήγασο θα φτάσουν στα 20 εκατ. ευρώ (για τον καθένα), ενώ οι ζημίες για το Mega υπολογίζονται στα 30 εκατ. ευρώ για το 2010!

ι δύο εκδότες ζήτησαν μειώσεις στις αποδοχές και κατάργηση της «πολυθεσίας» και ταυτόχρονα τη στήριξη της
ΕΣΗΕΑ στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου. Η δεύτερη «βόμβα» που έσκασε ήταν η αναφορά ότι μπαίνουν μέσα οι δύο αθλητικές εφημερίδες, «Εξέδρα» και «Goal News» (!), και αφήνουν να εννοηθεί ότι προβληματίζονται, λέγοντας ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Αναλυτικά, στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από την πλευρά της ΕΙΗΕΑ, ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Φώτης Μπόμπολας, ο Δημήτρης Ρίζος, ο Γιώργος Αϊδίνης, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας και, από την ΕΣΗΕΑ, ο Πάνος Σόμπολος, ο Αντώνης Νταβανέλλος, η Νανά Νταουντάκη και ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ.
Η Ένωση Συντακτών στο επίμονο αίτημα για μείωση των μισθών κατά 15% απάντησε αρνητικά, ζητώντας κάλυψη του πληθωρισμού από τους εκδότες προκειμένου να ισχύσει η σύμβαση «μηδενικές αυξήσεις - μηδενικές απολύσεις». Φαίνεται όμως ότι αυτός ο όρος είναι μάλλον κενός περιεχομένου, αφού ο Φώτης Μπόμπολας απάντησε πως με τις μηδενικές αυξήσεις θα πρέπει να γίνουν πολλές απολύσεις και πως ακόμη και με τη μείωση των αποδοχών κατά 15% θα υπάρξουν κάποιες απολύσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει 120 απομακρύνσεις (απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι και συνταξιοδοτήσεις).
Περισσεύουν 200 στο Mega!
Η θέση των εκδοτών είναι πως έχουν υπεράριθμο προσωπικό, συγκρίνοντας τον
Όμιλο Μπόμπολα με 400 άτομα και τον «Ελεύθερο Τύπο» που είναι μια εφημερίδα με 150. Η θέση που διατυπώθηκε ήταν πως πρέπει να φύγουν 200 από τον Πήγασο, εκ των οποίων οι 100 από το
«Έθνος»!
Η παραπομπή στην περίπτωση του «Ελεύθερου Τύπου» είναι προφανής, καθώς πρόκειται για την εφημερίδα που αύξησε δραματικά το κόστος έκδοσής της και στη συνέχεια έκλεισε και ξανάνοιξε με λιγότερο προσωπικό. Έγινε λόγος και για το προσωπικό του Mega, καθώς ένας εκ των εκδοτών είπε πως έχει 560 άτομα και πρέπει να μειωθούν κατά 200. Από την πλευρά του ο Δ. Ρίζος έθεσε ζήτημα για περιορισμό των δημοσιογράφων και των αμοιβών τους, σημειώνοντας όμως πως εκείνος δεν έκανε καμία απόλυση. Ο Σταύρος Ψυχάρης επέμεινε στο ζήτημα της «πολυθεσίας», μιλώντας για μηδενικές αυξήσεις για μια δουλειά και για επιμίσθιο στη δεύτερη και τρίτη δουλειά.
Ως γνωστόν, η ΕΣΗΕΑ υπερθεματίζει, δηλώνοντας πως είναι υπέρ των δύο μόνο εργασιών στα Μέσα, σαν να μπορεί να θέσει όριο στην ελεύθερη διακίνηση της εργασίας εντός της ΕΕ.
Ο εκδότης του «Βήματος» ζήτησε την υποστήριξη της
ΕΣΗΕΑ στο αίτημα που θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση για επιδότηση των συγκροτημάτων Τύπου και η ΕΣΗΕΑ να καταθέσει τις προτάσεις της για τα μέτρα για την πολυθεσία αυτήν την Τετάρτη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Πάνος Σόμπολος είχε υποστηρίξει αυτές τις δύο θέσεις με άρθρο του στο www.aixmi.gr, ιδιοκτησίας του διευθυντή ενημέρωσης του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου.
Ούτε ρούπι πίσω...
...στις μειώσεις μισθών 15% και στις απολύσεις όποιων θεωρούν ότι περισσεύουν ή έχουν και δεύτερη δουλειά και περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, είναι η θέση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει επίσης ότι «τη θέση της ΚΕΔ υποχρεώθηκε εν μέρει να αποδεχθεί τελικά η πλειοψηφία των 9: ούτε ρούπι πίσω από τα θεσμικά που προβλέπουν οι συμβάσεις και να πληρώσουν οι εργοδότες αυτά που χρωστάνε. Δεν νομιμοποιούμε ούτε τις μειώσεις και τις περικοπές που έγιναν παράνομα, ούτε βέβαια τις απολύσεις...».
Και καταλήγει, καταγγέλλοντας ότι «ο κλάδος δεν εμπιστεύεται την πλειοψηφία της παρακμής στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ούτε για μία ώρα παραπάνω. Και απαιτεί γενική συνέλευση και εκλογές ΤΩΡΑ».

http://www.paron.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη