17 Ιαν 2011

Ο Υφυπ.Εξωτερικών για τα 20 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη σε εορτασμούς ομογενειακού ελληνισμού Αλβανίας για τα 20 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (Δερβιτσάνη, 16.01.11)
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την σημαντική επέτειο των είκοσι ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνολικό ισοζύγιο και ...
ο πολιτικός απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ είναι θετικά, ειδικά ως προς τους στόχους της συσπείρωσης και ενιαίας εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, της διεκδίκησης των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, της διατήρησης ακμαίου φρονήματος και, κυρίως, της εμπέδωσης ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.
 Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς. Χωρίς ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες και στείρες αντιπαραθέσεις, όλοι χωρούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και κανένας δεν περισσεύει όταν, μάλιστα, η μετανάστευση συρρικνώνει τον μειονοτικό πληθυσμό. Σήμερα προκύπτουν άμεσα δύο κεφαλαιώδεις προκλήσεις: η μία είναι η απογραφή του πληθυσμού και η δεύτερη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κανείς ότι η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, δεν νοείται να ζητεί κανείς την αντιμετώπισή του ως «Έλληνα» από τη μητέρα πατρίδα και από την άλλη πλευρά να αδιαφορεί για τη συμμετοχή του στην απογραφή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκλογή των κατάλληλων προσώπων αφορά στην άμεση εκπροσώπησή των Ελλήνων της Αλβανίας. Οι άρχοντες που θα αναδειχθούν θα έχουν την ευθύνη της συμπαράστασης και της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη του Ελληνισμού και τη δημιουργική συμβίωσή του εντός του εξελισσόμενου αλβανικού κράτους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη