31 Ιαν 2011

7η μέρα ταραχών στην Αίγυπτο!!

Η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, επικαλούμενη διάταγμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.

Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας.

Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών.
Ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών.
Η Σαμίχα Φάουζι Ιμπραήμ διορίσθηκε υπουργός Εμπορίου.

Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Nωρίτερα το axiaplus.gr μετέδιδε:

Κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί και κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή γιατί, η αλλαγή -όπως είπε- έρχεται σε λίγες μέρες.

Διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Τεχρίρ του Καϊρου παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο στρατός διατηρεί ρόλο επιτηρητή.

Στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες έξι μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άτομα και οι τραυματίες ανέρχονται σε χίλιους και πλέον.

Η αναταραχή στην Αίγυπτο ανέβασε την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. To χρηματιστήριο της χώρας παραμένει κλειστό για τρίτη συνεχή ημέρα.

Roubini: "Aρνητικές για την ανάπτυξη οι αναταραχές"

"O κίνδυνος ότι η αναταραχή που επικρατεί στην Αίγυπτο θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου αυξάνεται, την ώρα που οι εξεγέρσεις δρουν αρνητικά στην ανάπτυξη και συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών", σύμφωνα με τον καθηγητή Nouriel Roubini.

Oι Αυγύπτιοι διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει στο κέντρο του Καΐρου, απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Hosni Mubaak, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 30 χρόνια.

"Υπάρχει ήδη πολιτική μόλυνσης από την Τυνησία ως την Αίγυπτο ... ενώ το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται", σημείωσε ο Roubini στο CNBC.

"Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη ή στην αύξηση του πληθωρισμού. Όλα αυτά δεν είναι θετικά", πρόσθεσε.

Όμως πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή ακόμη και να οδηγήσει σε μια άλλη ύφεση.

Παρακολουθεί αμήχανα η Κίνα

Η κινεζική λογοκρισία εμποδίζει τις συζητήσεις στο Ιντερνετ και ο επίσημος κινεζικός Τύπος παρουσιάζει μία "ωραιοποιημένη" εικόνα της κατάστασης στην Αίγυπτο, καθώς το Πεκίνο παρακολουθεί με ανησυχία και αμηχανία τις ταραχές.

Οι τελευταίες ειδήσεις για την Αίγυπτο έχουν λογοκριθεί από το Twitter και τις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. Από το Σάββατο η αναζήτηση "Αίγυπτος" στα κινεζικά Twitter είχε ως αποτέλεσμα την εξής απάντηση: "Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί".

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, που καταπνίγει τις δημοκρατικές διεκδικήσεις και φοβάται τις ταραχές, ανησυχεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της εξέγερσης του Καΐρου.

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος περιορίζεται σήμερα να αναφερθεί επιγραμματικά στο κίνημα διαμαρτυρίας και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα τον θάνατο 125 ανθρώπων και χιλιάδες τραυματίες.

Η κάλυψη των γεγονότων από τον κινεζικό Τύπο επικεντρώνει στην ανάγκη επιβολής της δημόσιας τάξης μπροστά στις σκηνές χάους, παραλείποντας τον πολιτικό παράγοντα των γεγονότων και τις εκκλήσεις για εκδημοκρατισμό.

Το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων παρουσίασε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προεδρεύει σύσκεψης στο κέντρο επιχειρήσεων του αιγυπτιακού στρατού, παραλείποντας τις σκηνές από τις δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι σκηνές από τις διαδηλώσεις δεν φιλοξενούνται επίσης σε καμία κινεζική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Global Times προειδοποιεί ότι η χαώδης κατάσταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λαϊκή εξέγερση.

"Ως γενική έννοια, η δημοκρατία είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Όμως, ως πολιτικό σύστημα, το δυτικό μοντέλο δεν αποτελεί παρά μία επιλογή μεταξύ άλλων", σχολιάζει η εφημερίδα.

"Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

"Η Αίγυπτος είναι μία φίλη χώρα της Κίνας και ελπίζουμε ότι η κοινωνική σταθερότητα και η δημόσια τάξη θα αποκατασταθούν μόλις γίνει δυνατόν στην Αίγυπτο", πρόσθεσε.

Τα μέτρα λογοκρισίας που εφαρμόζονται για την Αίγυπτο στην Κίνα, είναι αντίστοιχα με εκείνα που το Πεκίνο εφάρμοσε κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων κατά την τελευταία δεκαετία σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έδωσε οδηγία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να περιορισθούν στα τηλεγραφήματα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα. Είναι η συνήθης διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων Τζέρεμι Γκόλντκορν, αρχισυντάκτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας Danwei.org.

Αυτή η υποχρεωτική δίοδος επιτρέπει κατά την γνώμη του στις αρχές να περιγράφουν με τα δικά τους χρώματα την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ταραχές αποτελούν αποτέλεσμα δυτικής επιρροής.

Επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.

Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.

Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.

Συνομιλίες Ομπάμα με τους ηγέτες Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ισραήλ και Βρετανίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του "για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων", ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο

Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

"Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου,περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οϊκου.

Προσπάθειες Ομπάμπα για λύση του προβλήματος

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του "για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων", ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

"Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου,περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οϊκου.

O Μουμπάρακ πρέπει να φύγει

Ο αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωνε ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

"Εχει γίνει ξεκάθαρο από όλους στην Αίγυπτο ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει ", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση --την εντολή-- να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας", επεσήμανε ο ΕλΜπαραντέι. "Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου", υπογράμμισε.

"Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας", κατηγόρησε τις ΗΠΑ.

"Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. "Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει".

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις "διαπραγματεύσεις" του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή --της οποίας ηγείται ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και στην οποία συμμετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και η Μουσουλμανική Αδελφότητα-- εξουσιοδότητσαν τον ΕλΜπαραντέι να "διπραγματευτέι με το καθεστώς", όπως δήλωσε ο Σάαντ αλ Κατάτνι.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο.

"Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία (...) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση", δήλωσε η Κλίντον στο CBS.

Στο πλευρό του ΕλΜπαραντέι η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις "διαπραγματεύσεις" του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή --της οποίας ηγείται ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και στην οποία συμμετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και η Μουσουλμανική Αδελφότητα-- εξουσιοδότητσαν τον ΕλΜπαραντέι να "διπραγματευτέι με το καθεστώς", όπως δήλωσε ο Σάαντ αλ Κατάτνι.

Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε σήμερα τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. "Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού", έκρινε η οργάνωση.

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από την Αίγυπτο οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των κοινωικών και πολιτικών αναταραχών στη χώρα", σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Στις 30 Ιανουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια για την οικειοθελή αποχώρηση των μελών των οικογενειών, αλλά και του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας", προσθέτει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν "μέχρι νεωτέρας" τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

"Σταματήσαμε εντελώς τις αναχωρήσεις ταξιδιωτών προς την Αίγυπτο. Δεν θα υπάρξουν αναχωρήσεις αύριο (Δευτέρα)", δήλωσε ο Ζορζ Κολσόν, πρόεδρος του γαλλικού Συνδικάτου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Διευκρίνισε άλλωστε ότι τα ταξίδια προς την Αίγυπτο έχουν ανασταλεί "μέχρι νεωτέρας".

Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να εκκενώσει όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγπυτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.

"Αποφασίσαμε να εκκενώσουμε όλους τους ταξιδιώτες μας από την Αίγυπτο", αναφέρει η ανακοίνωση. "Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο δράσης. Με δεδομένη την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στην Αίγυπτο από τις 16:00 η εκκένωση μπορεί να ξεκινήσει αύριο", προσθέτει.

Η Jetair ακύρωσε επίσης και τις αναχωρήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη χώρα αυτή "έως και τις 6 Φεβρουαρίου".

Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις.

"Το (βρετανικό) υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Λούξορ και το Σουέζ, όμως οι παραθαλάσσιες πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας δεν περιλαμβάνονται. Οι διακοπές συνεχίζονται κανονικά εκεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου Abta, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 ταξιδιωτικά γραφεία.

Περίπου 1.000 Βρετανοί πηγαίνουν στην Αίγυπτο κάθε χρόνο. Η Abta δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των τουριστών που βρίσκονται εκεί αυτή τη στιγμή, όμως επεσήμανε ότι δεν έχει λάβει "καμία πληροφορία ότι βρετανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από τα επεισόδια". "Είναι λίγο πιθανό να γίνουν στόχος οι ξένοι", αναφέρει η Abta στον ιστότοπό της.

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη