Αναλυτές και πρώην πολιτικοί θεωρούν ότι η πρόταση του Θαλή Μυλωνά, προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων που βρίσκεται στην Αθήνα, ο οποίος προτείνει να ενωθεί η πΓΔΜ με την Ελλάδα σε ένα κράτος, με δύο διαφορετικά κοινοβούλια, είναι μια μάταιη πρόταση αφού δεν υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί.
Μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει η πΓΔΜ να ενωθεί με την Αλβανία παρά με την Ελλάδα, αφού σε αυτήν ζουν Αλβανοί που...
αντιστοιχούν στο περίπου το 30% του πληθυσμού της.
Ο πρόεδρος της ‘Ιλλυρίδας’, Νεβζάτ Χαλίλι, δήλωσε ότι η Ελλάδα ποτέ, δεν κατείχε αυτήν την περιοχή και εξαιτίας μεγαλομανίας της, την απαιτεί, αυτή όμως ανήκει στην περιοχή των Αλβανών.
« Αυτές είναι μεγαλομανείς ιδέες των Ελλήνων, είναι ανώμαλα πράγματα. Οι Αλβανοί έχουν τη δική τους ιστορία εδώ, είναι το έδαφός τους. Δεν είμαστε ‘Μακεδόνες’ και ουδέποτε εκδιωχθήκαμε από τη χώρα αυτήν», δήλωσε ο Χαλίλι.
Σύμφωνα με τον ίδιο αν είχαν τεθεί οι επιλογές αυτές, προφανώς η καλύτερη θα ήταν η πΓΔΜ να ενωθεί με την Αλβανία και όχι με την Ελλάδα.
«Όλα τα κράτη οφείλουν στους Αλβανούς, εμείς δεν οφείλουμε σε κανέναν», είπε ο Χαλίλι.
Επιπρόσθετα ο αναλυτής Άλμπερτ Μούσλιου θεωρεί ότι η θεωρία του Μυλωνά είναι άνευ σημασίας, γιατί οι αλλαγές των συνόρων θα επέφεραν άλλα προβλήματα.
«Τα μεγάλα κράτη είναι καλύτερα γιατί έχουν μεγαλύτερη αγορά, ενώ οι μικρές χώρες έχουν καλύτερη δημοκρατία. Τα Σκόπια προς το παρόν δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι η καλύτερη και πιο ευοίωνη στιγμή για την πΓΔΜ να εφαρμόσουν τη Δημοκρατία, όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Μούσλιου.
Ο Θαλής Μυλωνάς σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή ισχυρίστηκε ότι η πΓΔΜ απειλείται από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, που θέλουν να συμπεριλάβουν το δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η Βουλγαρία, η οποία εκδίδει διαβατήρια για πολίτες της πΓΔΜ, εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις.
«Όταν θα ενωθεί με την Ελλάδα θα έχουν μια κοινή Δούμα και ένα κοινό κοινοβούλιο. Θα παραμείνουν ωστόσο τα κοινοβούλια εδώ στα Σκόπια και εκεί στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελούν έναν κράτος. Θα υπάρχει αυτονομία για το κάθε κοινοβούλιο της χώρας αυτής. Με την Ελλάδα θα μπείτε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ σύντομα», είπε ο Μυλωνάς.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος