31 Ιαν 2011

Τυχεροί οι Αυστραλοί που έχουν καλοκαίρι!!


Ξεπέρασε τα $100 το Brent

Άνοδο καταγράφει η τιμή του αργού καθώς συνεχίζονται οι ταραχές στην Αίγυπτο ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή αν προκύψουν ελλείψεις στην προσφορά.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Μαρτίου τύπου light sweet παραδόσεως Μαρτίου ενισχύεται 0,79% στα 90,05 δολ. το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent ξεπέρασε τα 100 δολ. φτάνοντας τα 100,15 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,7%.

Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο η μεταφορά περίπου 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως. “Οι ανησυχίες για την αγορά του αργού είναι ευρύτερης φύσης καθώς υπάρχει φόβος επέκτασης των ταραχών σε χώρες παραγωγούς.”

Σημειώνεται πως ο όγκος συναλλαγών στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς άλλαξαν χέρια 1.472.088 συμβόλαια ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.423.536 που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2010.

Ρεκόρ σημειώθηκε και στο Λονδίνο όπου το ανάλογο συμβόλαιο για το West Texas Intermediate σημείωσε όγκο συναλλαγών 469.165 συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το αργό έκλεισε με κέρδη 4,3% στα 89,34 δολ.

ΟΠΕΚ: Αύξηση της παραγωγής αν διαπιστωθούν προβλήματα

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου αν η κρίση στην Αίγυπτο κλιμακωθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του αν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο Οργανισμός πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη και οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Abdalla Salem El-Badri σημείωσε ότι αν διακοπεί ο εφοδιασμός των αγορών από τις γραμμές που διέρχονται από την Αίγυπτο "θα μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική έλλειψη".

Η διώρυγα του Σουέζ, μαζί με τον αγωγό πετρελαίου Sumed, αποτελούν βασικές διαδρομές του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στις δυτικές αγορές.

"Αν διαπιστώσουμε πραγματική έλλειψη θα πρέπει να δράσουμε", δήλωσε ο El-Badri. Ωστόσο, προς το παρόν, "η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο", πρόσθεσε. Ο El-Badri σημείωσε ότι "οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες" με ισχυρά αποθέματα, ενώ επισήμανε ότι "η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι". "Δεν βλέπω γιατί να έχουμε τόσο υψηλές τιμές", πρόσθεσε.

Σ. Αραβία: "Θα συμβάλουμε στη σταθεροποίηση των τιμών"

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Ibrahim Al-Naimi δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου παρά τις προοπτικές για αυξημένη μεταβλητότητα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Υπάρχει επαρκής πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο σύστημα και τα αποθέματα σε όλες τις μεγάλες αγορές είναι άφθονα", δήλωσε ο Naimi μιλώντας σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Η Σαουδική Αραβία "γνωρίζει ότι έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου", πρόσθεσε. Επανέλαβε εξάλλου ότι ένα εύρος τιμών "στα 70 με 80 δολ. το βαρέλι είναι κατάλληλο για τις τιμές του πετρελαίου".


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη