31 Ιαν 2011

Κώστας Κιλτίδης: "Τι προτίθεσθε επιτέλους να πράξετε;"

Ωραίος ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης. Κατέθεσε 3 ερωτήσεις προς Υπουργούς, χωρίς να "μασάει" τα λόγια του. Σύντομος, περιεκτικός και αιχμηρός, με την άνεση του γνώστη, αφού στα αγροτικά θέματα, είναι άπιαστος.
Δείτε τις:

Θέμα : «Δημοτικές υπηρεσίες στους νέους καλλικρατικούς Δήμους»

Προς
Υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Κύριε Υπουργέ
Αντί εκπόνησης ενός σχεδίου μεσοπρόθεσμης αναγέννησης της υπαίθρου, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις όλων των Υπουργείων, βιώνουμε μεταρρυθμίσεις "Καποδίστρια" ή "Καλλικράτη" με αποκέντρωση επί χάρτου. Αθροίστηκαν κοινότητες ή δήμοι, συνήθως έξω από κάθε ευρωπαϊκό μέσο όρο ή μέτρο και αυτό ονομάζεται μεταρρύθμιση αυτοδιοικητική. Άραγε όταν προ 10ετιών οι Νομαρχίες είχαν πραγματικά την διοίκηση αποκεντρωμένη από το Κράτος και υποστήριζαν τις κοινότητες και τους δήμους με ολοκληρωμένες και καθολικές δομές και έχοντας ο πολίτης την αυτοδιοικητική υπηρεσία όσο ποτέ κοντά του, σε τι εμποδίσθηκε η ανάπτυξη; Προφανώς η ταχύτητα στις επικοινωνίες, ιδίως στις συγκοινωνίες, επιτρέπει σχεδιασμούς για μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές ενότητες όπως και έγινε. Δεν έγιναν όμως με σχεδιασμό συνένωσης στο μέλλον της ζωής των ανθρώπων, ιδίως της υπαίθρου. Με τον Καλλικράτη κατεβλήθει προσπάθεια και επετεύχθει να ακουστούν οι κοινότητες για προφανείς λόγους, υπηρέτησης των τοπικών κοινωνιών. Με τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις και τις εγκυκλίους που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί επιχειρείται η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στις έδρες των "καλλικρατικών δήμων".

Μπορεί οι νέες τεχνολογίες και η απλούστευση διαδικασιών να δίδουν σε ένα βαθμό διέξοδο, αλλά κινδυνεύουν να μην υπάρχουν εστίες ζωής στην ύπαιθρο, όταν αποστεωθούν από δημοτικές υπηρεσίες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στους καποδιστριακούς δήμους, σήμερα όμως απειλεί τη συνοχή και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Γι’ αυτό κε Υπουργέ:
- Θα παρέμβετε για την χωροθέτηση των δημοτικών υπηρεσιών στους νέους δήμους και πότε;


Θέμα : «Σε απόγνωση οι τευτλοκαλλιεργητές»

Προς
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κύριε Υπουργέ
Περίπου (1000) χίλια στρέμματα τευτλοκαλλιεργειών στο Ν. Κιλκίς και Ν. Πέλλας δεν έχουν συγκομισθεί λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Πέραν των μεγάλων προβλημάτων για το μέλλον της καλλιέργειας, ήδη βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Υποχρεωτικώς πρέπει να συγκομισθούν για να μην επέλθει καταστροφή των εδαφών, λόγω οξύνισής τους. Οι λύσεις είναι δύο, ή θα λειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης του Πλατέος, με το όποιο κόστος, ή θα υπάρξει απόφαση, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του, για αποζημίωση. Ήδη ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει ενημερωθεί και η καθυστέρηση είναι άνευ λόγου.

Γι’ αυτό κε Υπουργέ ερωτάσθε:
- Τι προτίθεσθε επιτέλους να πράξετε;

 
Θέμα : «Οργανισμοί περιφερειακών δασικών υπηρεσιών»
Προς
1)Υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2)Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Κ. και Κα Υπουργέ
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς των Δασολόγων και των Δασοπόνων για το διαφαινόμενο ολίσθημα περί των οργανισμών των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ήδη έχουμε γνώση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τη σύνθεση των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Εκτιμούμε ότι έγινε λάθος από βιασύνη, ειδάλλως, οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και δεν μπορεί να υπάρξει άλλοθι, όταν διαχρονικά και διακομματικά έχει γίνει η καταγραφή της ερημοποίησης αυτών.

Γι’ αυτό κ. και κα Υπουργέ ερωτάσθε:
- Προτίθεσθε να διορθώσετε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και πότε;
Ο ερωτών
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη