13 Ιαν 2011

Σχετικά με αποκλεισμούς, κλειστά επαγγέλματα και λοιπές ιστορίες

Αγαπητό taxalia
Για ακόμα μία φορά ορισμένοι μη σωστά πληροφορημένοι από την ΟΝΝΕΔ στην ανάρτηση "Ενεργειακοί επιθεωρητές- Αποκλεισμοί, παραφωνίες και νέο κλειστό επάγγελμα" έχουν υποπέσει σε σοβαρά λάθη.
Αλλά ας πάρουμε την ανάρτηση από την αρχή:

1. "Η κυρία Υπουργός και το ΥΠΕΚΑ σε «παραφωνία» με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για κατάργηση κατωτέρων αμοιβών, προέβησαν σε ορισμό κατώτατης αμοιβής των Ενεργειακών Επιθεωρητών, μια αμοιβή που εν μέσω οικονομικής κρίσης κανείς δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει σαν αμελητέο ποσό."

Το αν τα 100 ή 200 ευρώ για επιστημονική εργασία 3 ημερών είναι πολλά τότε νομίζω πως ήρθε η ώρα εμείς οι επιστήμονες να πάρουμε αεροπλάνα, πλοία και τραίνα και να πάμε σε άλλες χώρες. Διότι πιο παράλογο βρίσκω να μου ζητάει ο υδραυλικός, η κομμώτρια, μανικιουρίστα κλπ αγαπητοί κλάδοι 10-20 ευρώ για μισής ώρας δουλειά και όχι ο επιστήμονας μηχανικός για επιστημονική δουλειά 2-3 ημερών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και τεχνική έκθεση μέσω της οποίας θα μπορέσω να χρηματοδοτηθώ από προγράμματα όπως το "εξοικονομώ" για να αλλάξω κουφώματα κλπ.

2. "Δυστυχώς όμως η ασυνέχεια λόγων και πράξεων για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο άσκησης πολιτικής σε ότι αφορά την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών δεν σταματά σε μία «παραφωνία». Σύμφωνα με απόφαση του εν λόγω Υπουργείου, την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή μπορούν να την αποκτήσουν σίγουρα λίγοι και αναμφισβήτητα όχι νέοι, καθότι προαπαιτείται η δεκάχρονη επαγγελματική εμπειρία. Με αυτή του την ενέργεια το ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δημιουργεί ένα κλειστό επάγγελμα , αποκλείει την ενασχόληση συναφών επαγγελμάτων (μετά από παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων μετεκπαίδευσης θα ήταν σωστότερο) και κυρίως πετάει εκτός την νεολαία αυτής της χώρας, το πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό."

Το νομοσχέδιο μιλάει για ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ενεργειακούς επιθεωρητές που η άδεια τους θα ισχύσει για έναν χρόνο. Και αυτό μέχρι να ξεκινήσουν τα σεμινάρια στο ΤΕΕ για τους οριστικούς ενεργειακούς επιθεωρητές, σεμινάρια που θα πρέπει να παρακολουθήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στους οριστικούς ενεργειακούς επιθεωρητές αφού φυσικά δώσουν και αντίστοιχες εξετάσεις.

Μηχανικός με 10ετή εμπειρία μπορεί να είναι και νέος ξέρετε αγαπητά παιδιά της ΟΝΝΕΔ, εκτός και αν θεωρείτε πως κάποιος ηλικίας 33 ετών που έλαβε την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος στα 23 (τελείωσε δηλαδή τις σπουδές του χωρίς καθυστερήσεις) δεν είναι νέος. Διότι αν δεν το θεωρείται τότε μήπως πρέπει να διαγράψετε και αρκετά μέλη σας ηλικίας 33 ετών (αυτό είναι το ανώτατο ηλικιακό όριο για να είναι κάποιος μέλος της ΟΝΝΕΔ)

Όσο για το αν η νεολαία της χώρας πετιέται εκτός είναι μεγάλη κουβέντα. Η νεολαία της χώρας που θέλει να γίνει και ενεργειακός επιθεωρητής με το καλημέρα, συνηγορεί σε εξάμηνα το 8-9 εβδομάδων διδασκαλίας(με κανονικό τουλάχιστον 13 εβδομάδες). Συνηγορεί στην μη παρακολούθηση των μαθημάτων και στην εμφάνιση των σπουδαστών μόνο στην εξέταση του μαθήματος. Συνηγορεί στην απόκτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος μηχανικού χωρίς εξετάσεις και συνεχείς επανεξετάσεις για την καταρχήν αλλά και σε βάθος χρόνου ικανότητα της εξάσκησης του επαγγέλματος.

Επειδή έχω αντιληφθεί πως τον τελευταίο καιρό η ΟΝΝΕΔ κάνει σημαντικά βήματα και να ασχοληθεί σοβαρά με τα σοβαρά προβλήματα των νέων καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτική στα θέματα που σχολιάζει. Καλό επίσης θα είναι και οι νέοι που καλά κάνουν και θέλουν ένα καλύτερο μέλλον να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την κατάσταση στα πανεπιστήμια ώστε και οι διεκδικήσεις τους να έχουν νόημα.

Με αγάπη προς την ΟΝΝΕΔ
"Αναμφισβήτητα όχι νέος" μηχανικός...
Ετών 33
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη