21 Ιαν 2011

Διαδήλωση κατά της ακυβερνησίας στο Βέλγιο

Περίπου 10.000 έως 30.000 άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της εμπλοκής της πολιτικής κατάστασης στο Βέλγιο, το οποίο εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση επτά μήνες μετά τις εκλογές, δήλωσαν την Πέμπτη οι διοργανωτές.

«Η διαδήλωση γνωρίζει μια απίστευτη και απρόσμενη επιτυχία. Αυτό αποδεικνύει τη δυσαρέσκεια των πολιτών που οφείλεται στο πολιτικό αδιέξοδο που έχουμε τώρα», είπε στους δημοσιογράφους ο Τομά Ροιμπέργκς, ένας από τους διοργανωτές.

Η έκκληση για διαμαρτυρία, που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στο διαδίκτυο από γαλλόφωνους και Φλαμανδούς φοιτητές που δεν γνωρίζονταν αρχικά μεταξύ τους και ονομάστηκε «Ντροπή» («Shame»), βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε έναν πληθυσμό μέχρι σήμερα μάλλον απαθή.

Περίπου 22.000 άτομα δήλωσαν στο Facebook ότι «θα συμμετάσχουν» στην πορεία που θα ξεκινήσει από το σταθμό Gare du Nord στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 Ελλάδας). Άλλοι 25.000 δήλωσαν ότι «μπορεί να συμμετάσχουν».

«Θέλουμε να τους ταρακουνήσουμε. Από πέντε διαφορετικούς ορίζοντες, καταγωγές και διαφορετικές γλώσσες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, ενώ οι πολιτικοί δεν μπορούν να ανοίξουν το διάλογο και βρίζονται μεταξύ τους», τόνισαν οι διοργανωτές.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να είναι «πολιτικά ουδέτερη» και οι διοργανωτές της δεν υποβάλουν κάποια πρόταση για να ξεκλειδώσουν οι συνομιλίες μεταξύ των φλαμανδικών και των γαλλόφωνων κομμάτων, που σκοντάφτουν σε μια νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες που ζητείται από την Φλάνδρα.

Ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ντυθούν στα λευκά, όπως και στην «Λευκή Πορεία», που είχε συγκεντρώσει περίπου 300.000 ανθρώπους το 1996 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα του παιδεραστή δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού.

Επίσης, κάλεσαν τους συμμετέχοντες να μην φωνάζουν συνθήματα, ακόμη και να μην κυματίζουν σημαίες με τα εθνικά χρώματα.

Η πρόεδρος του κεντρώου γαλλόφωνου κόμματος CDH Ζοέλ Μιλκέ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, μολονότι η ίδια συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται μάλλον σε αδιέξοδο. «Η πορεία δείχνει ότι υπάρχει μια κοινή γνώμη που δεν είναι αποσχιστική, που έχει βαρεθεί, που θέλει κοινωνικοοικονομικές λύσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο Bel-RTL.

http://news.pathfinder.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη