Συμμετοχή ΔΙ.ΒΙ.ΠΑ. Υδροβόρων της ΒΙΠΕΘ ΑΕ στο 1ο φόρουμ Αειφορικής Διαχείρισης Βιομηχανικών Περιοχών και Βιοτεχνικών Πάρκων
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1ου φόρουμ Αειφορικής Διαχείρισης Βιομηχανικών Περιοχών και
Βιοτεχνικών Πάρκων που πραγματοποιείται την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, ώρα 09.30 – 14.00 στο Αμφιθέατρο Α.Τσιούμης του ΑΠΘ, o κ. Ευδοξος Πετρίδης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην στέλεχος ΕΤΒΑ, αρμόδιος για θέματα ΒΙ.ΠΕ. θα παρουσιάσει το βυρσοδεψικό πάρκο Θεσσαλονίκης με εισήγηση του και θέμα: «Το Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης: δημιουργία και εξέλιξή του».
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΙ.ΒΙ.ΠΑ. ΑΕ το πρώτο και μοναδικό Βιομηχανικό Πάρκο Ειδικού Τύπου στη Χώρα μας είναι το Βυρσοδεψικό Πάρκο στο Ο.Τ. 52 της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.
Το Πάρκο έγινε για να μετεγκατασταθούν τα Βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν μεταπολεμικά δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγιναν οι πρώτες προτάσεις για τη μετεγκατάσταση των Βυρσοδεψείων στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. ενώ η υλοποίηση του Βυρσοδεψικού Πάρκου επιτεύχθηκε μετά από 30 και πλέον χρόνια. Το Πάρκο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005.
Επειδή η μετεγκατάσταση των Βυρσοδεψείων στο Πάρκο ήταν υποχρεωτική, η Πολιτεία (Υπουργείο Ανάπτυξης και ΕΤΒΑ) προκειμένου να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του, σχεδίασε το Πάρκο με βάση την διεθνή εμπειρία.
Όμως υλοποιήθηκε μόνο μέρος των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων. Δεν κατασκευάστηκαν κοινόχρηστες υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν στο Βυρσοδεψικά Πάρκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η διαχείριση του Πάρκου στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι έχει συστηθεί από τις επιχειρήσεις φορέας διαχείρισης από τις αρχές του 2008.
Εξαιτίας των ανωτέρω τα Βυρσοδεψεία κινδυνεύουν να κλείσουν και το Πάρκο να μετατραπεί σε ένα απλό Οικοδομικό Τετράγωνο της ΒΙ.ΠΕ.Θ., ενώ σημαντικά ποσά από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους έχουν δαπανηθεί για την υλοποίησή του.
Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα
στην ίδρυση του Πάρκου,
στην παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης του στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του κλάδου και
στην παροχή κάθε υποστήριξης για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας από την αναλγησία αρμόδιων κρατικών φορέων. Σήμερα στο βυρσοδεψικό πάρκο Θεσσαλονίκης είναι εγκατεστημένες 15 μονάδες και απασχολούν 150 περίπου εργαζόμενους.» δήλωσε ο κ. Ε. Πετρίδης .