25 Ιαν 2011

Ιστορία τρόμου (κάτι που λίγοι έμαθαν...)

Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας άρχισε να τυπώνει χρήμα κρυφά, πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο αν βρει μιμητές και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην ΕΕ.

Η χρηματοπιστωτική κρίση που προκαλεί τριγμούς σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αποτελεί έναν φαύλο κύκλο που περιλαμβάνει υψηλά επιτόκια και αδυναμία των χωρών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.


Το Βέλγιο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και η διάσωσή τους από την ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.

Τα δάνεια εκτάκτου ανάγκης προς τον ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα κρατάνε στη ζωή την "Κέλτικη Τίγρη". Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το δάνειο μειώθηκε από 136,4 δις. ευρώ το Νοέμβριο σε 132 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αντέδρασε η κυβέρνηση σε αυτή τη μείωση;

Η απάντηση είναι η εξής: Aπλούστατα ξεκίνησε να τυπώνει χρήμα!

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, άρχισε να τυπώνει ευρώ μόνη της. Ενώ το χειρότερο στην ιστορία αυτή, είναι ότι εκατομμύρια από αυτά τα ευρώ τα χρησιμοποίησε ως bonus στο προσωπικό της.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Tim Congdon μέλος της Διεθνούς Νομισματικής Έρευνας : "Πρόκειται για μια ιστορία…τρόμου! Δείχνει την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα".

Η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, αναμένεται να προκαλέσει βαθύ χάσμα μέσα στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Μπορεί να εξαγριώσει τους Έλληνες, που υπομένουν το ζυγό των αυστηρών μέτρων και της λιτότητας αλλά και τους Γερμανούς.

Η ιρλανδικές αυτές ενέργειες, θα δυσκολέψουν το έργο της ΕΕ να πραγματοποιήσει μια νέα διάσωση στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι μικρά κράτη προς το παρόν έχουν χρειαστεί βοήθεια (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) τα επόμενα προβλήματα που αναμένεται να εμφανιστούν περιλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Αναμφίβολα οι διεθνείς δικηγόροι θα επανεξετάσουν την ορθότητα της κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας να τυπώσει χρήμα βάσει των δεδομένων συνθηκών.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί όμως, σε όσους ασχολούνται με τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα είναι σαφής: Η ενέργεια αυτή, μοιάζει με κάποιας μορφής... επίσημης παραχάραξης του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Mike Shedlock της Trend Analysis: H Κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας παραχάραξε €51 δις. Το ποσό αυτό δεν υποστηρίζεται από κρατικά ομόλογα. Ούτε ήταν ένα δάνειο από την ΕΚΤ ή κάποιον άλλο. Τα χρήματα είναι πλαστά με κάθε έννοια της λέξης.

Σημειώνεται ότι εάν η Ιρλανδία είχε το δικαίωμα να τυπώσει ευρώ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα είναι εξίσου νόμιμο να τυπώσουν χρήμα και η Ελλάδα με την Πορτογαλία.

Ο μοναδικός περιορισμός θα είναι η αυτοσυγκράτηση των κυβερνήσεων να ενεργούν υπεύθυνα.

Ωστόσο… το παράδοξο είναι πως στη συγκεκριμένη στιγμή οι πιο πιθανές κυβερνήσεις που θα επιθυμούσαν να τυπώσουν ευρώ, θα ήταν οι…. λιγότερο υπεύθυνες!

Αν η ΕΕ γεμίσει με χρήμα που θα έχει τυπώσει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία, τότε όλη η δομή της ΕΕ θα αντιμετωπίσει θεμελιώδεις προκλήσεις, ακριβώς θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.


http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=261006&lang=1&nt=108
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη