11 Ιαν 2011

Σήμερα θα πάρουμε -ως χώρα- νέο δάνειο..

Ας θυμηθούμε κάποια αντίστοιχα τελευταία...
Τα οποία τελικά ήταν πολύυυυ καλά....

.Αναχρηματοδότηση 2,08 δισ. ευρώ με μικρότερο κόστος για το Δημόσιο

14/10/2009

Σωτηρης Nικας

Στα 2,08 δισ. ευρώ ανήλθε το ποσό που δανείστηκε το Δημόσιο μέσω εντόκων γραμματίων, καταβάλλοντας χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ιουλίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χθες στην προγραμματισμένη δημοπρασία γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό.

Ωστόσο, τα 2,08 δισ. ευρώ δεν προστίθενται στο ύψος του δανειακού προγράμματος, που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 55,4 δισ. ευρώ, καθώς αφορούν αναχρηματοδότηση παλαιών εκδόσεων γραμματίων. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα διενεργηθεί άλλη μία δημοπρασία εντόκων γραμματίων, 13 εβδομάδων αυτή τη φορά, με το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να κυμαίνεται μεταξύ του 1,5 δισ. ευρώ και των 2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος από το δανεισμό αυτό θα κατευθυνθεί για να καλύψει προηγούμενες εκδόσεις γραμματίων, ενώ όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και σε νέο δανεισμό για να «κλείσει» τις «τρύπες» του προϋπολογισμού, αφού το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2009.

Κατά τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, το Δημόσιο ήθελε να δανειστεί 800 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα 3,55 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 4,44 φορές. Η απόδοση των γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,91%, όταν στην προηγούμενη έκδοση γραμματίων 52 εβδομάδων (τον Ιούλιο) είχε ανέλθει στο 1,128%. Τελικά, από τα γραμμάτια αυτά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,04 δισ. ευρώ, καθώς έγιναν αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Από τα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων που δημοπρατήθηκαν χθες, το Δημόσιο δανείστηκε συνολικά 1,04 δισ. ευρώ (ζητούσε 800 εκατ. ευρώ και έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές 240 εκατ. ευρώ). Η απόδοση των γραμματίων αυτών διαμορφώθηκε στο 0,59% από 0,91% που ήταν η απόδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων που είχαν δημοπρατηθεί τον Ιούλιο του 2009, ενώ οι προσφορές που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 4,795 δισ. ευρώ, δηλαδή το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 5,99 φορές.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην καταγραφή των αναγκών του προϋπολογισμού και αναμένεται στο τελευταίο δίμηνο του έτους να υλοποιήσει άλλη μία ομολογιακή έκδοση. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις και για έκδοση σε ξένο νόμισμα (κυρίως δολάριο). Πάντως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο να γίνει.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το φετινό πρόγραμμα δανεισμού να ανέλθει τελικά στα 65 - 70 δισ. ευρώ, αντί των 40 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το τελικό ποσό των δανεικών του 2009 θα καθοριστεί από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το ύψος των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, που θα αποφασίσει να εξοφλήσει φέτος η κυβέρνηση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/10/2009_333211

-----------------------------------------------------------------------------------------
Νέος δανεισμός του Δημοσίου κατά 5 δισ. μέχρι τέλους έτους

21/10/2009

Η «αναρρίχηση» του δημοσίου δανεισμού συνεχίζεται. Με τη χθεσινή άντληση των 1,95 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, το δανειακό πρόγραμμα του 2009 ανήλθε στα 56,4 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος του Δημοσίου ήταν 41 δισ. ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε επιπλέον δανεισμό, ανεβάζοντας το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού στα επίπεδα των 62 - 67 δισ. ευρώ. Μιλώντας στους Financial Times, ο υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι ο νέος δανεισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/10/2009_334144

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νέος δανεισμός ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού

Οι αναλυτές της αγοράς ανεβάζουν το συνολικό πρόγραμμα του 2009 στα επίπεδα των 62-67 δισ. ευρώ

21/10/2009

Του Σωτηρη Nικα

Το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε χθες το Δημόσιο, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, το επιτόκιο των οποίων ήταν χαμηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού κατευθύνεται προς την αναχρηματοδότηση παλαιών γραμματίων, ενώ σε συνδυασμό με τα 2,56 δισ. ευρώ που δανείστηκε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, ο νέος δανεισμός που συνήφθη τις τελευταίες ημέρες αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 3,55 δισ. ευρώ αφορούσαν την κάλυψη προηγούμενων γραμματίων.

Ετσι, το δανειακό πρόγραμμα του 2009 ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 56,4 δισ. ευρώ και θα φτάσει στα επίπεδα των 57 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να αποδεχθεί μη ανταγωνιστικές προσφορές για τα γραμμάτια των 13 εβδομάδων, ύψους 450 εκατ. ευρώ. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στους Financial Times, ο νέος δανεισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι τα επιπλέον δανεικά θα είναι σίγουρα άνω των 5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού του 2009 στα επίπεδα των 62-67 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα δανειστεί το Δημόσιο, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ακριβές ποσό που τελικά θα απαιτηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το Δημόσιο να προχωρήσει και σε δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις ή σε μία κοινοπρακτική έκδοση και ταυτόχρονα σε μία αύξηση κάποιας από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις που έχουν γίνει φέτος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ούτε για το ποσό, ούτε για τη διάρκεια της νέας έκδοσης. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, το Δημόσιο ήθελε να δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 7,04 δισ. ευρώ,υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 4,69 φορές, ενώ έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που άντλησε ο ΟΔΔΗΧ στο 1,95 δισ. ευρώ. Η απόδοση των γραμματίωνδιαμορφώθηκε στο 0,35%, όταν στην προηγούμενη έκδοση γραμματίων 13 εβδομάδων (τον Ιούλιο) είχε ανέλθει στο 0,52%.

Πάντως, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η πτώση των επιτοκίων στηρίζεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συγκρατεί σε χαμηλά επίπεδα του 0,25% τα επιτόκιά της. Οι επενδυτές δηλαδή προτιμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στα γραμμάτια που αποδίδουν λίγο περισσότερο από το να τα καταθέσουν στην ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις πως όλα τελείωσαν και ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει ομαλοποιηθεί, με τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό να κινείται στα επίπεδα των 135 μονάδων βάσης (χθες), γιατί αν δεν γίνει καλός σχεδιασμός για το δανειακό πρόγραμμα του 2010 και δεν ληφθούν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, τότε μπορεί να βρεθούμε σε χειρότερη θέση από ό,τι φέτος. Μάλιστα, αναφέρουν ότι «τα spreads θα είναι από εδώ και στο εξής, ευθέως ανάλογα με τη δημοσιονομική μας φαυλότητα». Σε ό,τι αφορά τα έντοκα γραμμάτια των 13 εβδομάδων που δημοπρατήθηκαν χθες, υπενθυμίζεται ότι μπορούν και οι ιδιώτες να τα προμηθευτούν. Μάλιστα, μπορούν να έχουν αφορολόγητη απόδοση εφόσον κρατήσουν τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Στα 3,42 δισ. η αξία των συναλλαγών

Τη μερίδα του λέοντος έχει αποσπάσει από την αρχή της εβδομάδας το 10ετές ομόλογο, κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ).

Χθες, η συνολική αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 3,42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,05 δισ. ευρώ αφορούσαν σε αγοραπωλησίες του τελευταίου 10ετούς ομολόγου που έχει εκδώσει η Ελλάδα.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και τη Δευτέρα, με τη συνολική αξία να διαμορφώνεται στα 3,63 δισ. ευρώ και την αξία των συναλλαγών του 10ετούς ομολόγου στα 3,23 δισ. ευρώ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100054_21/10/2009_334139

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με μεγάλο «καπέλο» το Δημόσιο άντλησε 2,08 δισ. ευρώ

Αρνητικό το πρώτο τεστ για το φετινό δανειακό πρόγραμμα Αυξήθηκε το spread των ομολόγων

13/01/2010

Του Σωτηρη Nικα

Με πολύ υψηλό κόστος και λιγότερες προσφορές έναντι της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας γραμματίων δανείστηκε χθες το Δημόσιo κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ. Το πρώτο τεστ για το φετινό δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η κατάσταση προμηνύεται αρκετά δύσκολη, ειδικά στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγορών. Επόμενος «σταθμός» είναι η ερχόμενη Τρίτη με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, ενώ κλειστά χαρτιά κρατάει το οικονομικό επιτελείο για την πρώτη ομολογιακή έκδοση.

Χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε μέσω εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων το ποσό των 2,08 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρυνόταν σε σχέση με τη Δευτέρα, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι πιθανής χρεοκοπίας της χώρας. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά ομολόγων στις διαθέσεις των επενδυτών, αλλά και το πόσο επικίνδυνο είναι να εκτοξευτεί το κόστος δανεισμού στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η ιδιαιτέρως σημαντική αύξηση των επιτοκίων των γραμματίων που δημοπρατήθηκαν χθες. Η απόδοση των γραμματίων ενός έτους (52 εβδομάδων) διαμορφώθηκε χθες στο 2,20% όταν πριν από τρεις μήνες (στις 12 Οκτωβρίου 2009) ήταν στο 0,91%. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το ανησυχητικό είναι ότι μέσα σε μόνο τρεις μήνες, από εκεί που η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο χαμηλότερο του Euribor ενός έτους κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, πλέον πληρώνει σχεδόν 100 μονάδες περισσότερες από το Euribor ενός έτους.

Παράλληλα, αν και οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (800 εκατ. ευρώ) κατά 3,05 φορές, χθες, ο αντίστοιχος συντελεστής κάλυψης τον Οκτώβριο του 2009 για το ίδιο ποσό ήταν 4,44. Σε απόλυτα μεγέθη, αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν χθες από τους επενδυτές ήταν της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ. Τελικά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε χθες 1,04 δισ. ευρώ από τα γραμμάτια ενός έτους.

Μέσω των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων το Δημόσιο δανείστηκε επίσης 1,04 δισ. ευρώ δίνοντας απόδοση 1,38% και με τις προσφορές να καλύπτουν το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ. ευρώ κατά 4,87 φορές. Πέρυσι τον Οκτώβριο οι προσφορές είχαν καλύψει κατά 5,99 φορές το ποσό που ζητούσε το Δημόσιο (επίσης 800 εκατ. ευρώ), ενώ η απόδοση τότε είχε διαμορφωθεί στο 0,59%.

Χθες, το spread των 10ετών τίτλων αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 237 μονάδες βάσης από 216 μονάδες που ήταν προχθές, αν και έκλεισε στις 228 μονάδες. Πέραν του spread των ομολόγων και τα CDS των πενταετών τίτλων αυξήθηκαν χθες στις 275,8 μονάδες από 255,5 μονάδες που ήταν τη Δευτέρα. Δηλαδή, το κόστος για την ασφάλιση ελληνικών ομολόγων ενός δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 275,8 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτήριζαν χθες την άνοδο των επιτοκίων ως «αναμενόμενη» λόγω των συνθηκών στην αγορά. Επισήμαιναν ότι δεν βοηθούν καθόλου τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου και η έκθεση της Eurostat που δεν αποδέχεται τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ενώ υποστήριζαν πως η χώρα δεν θα βρεθεί σε καμία περίπτωση σε θέση που να μην μπορεί να δανειστεί.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της αγοράς σημείωναν ότι για να αντιστραφεί η κατάσταση θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα που θα λάβει για τη δημοσιονομική εξυγίανση και συμπλήρωναν ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοπρασιών ήταν «άσχημο». Μάλιστα, αναμένουν ότι παρόμοιο θα είναι το κλίμα και την ερχόμενη εβδομάδα που ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων. Από τα γραμμάτια αυτά, σε συνδυασμό με το ποσό των 2,08 δισ. ευρώ που δανείστηκε χθες η Ελλάδα και με τα 2 δισ. ευρώ που είχε προ-δανειστεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ουσιαστικά θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Ιανουάριο που ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το αποταμιευτικό κοινό μπορεί να αγοράσει από τις τράπεζες και έως τις 22 Ιανουαρίου τα γραμμάτια που εκδόθηκαν χθες και να έχει αφορολόγητη απόδοση εφόσον τα διακρατήσει έως τη λήξη τους. Με δεδομένο ότι το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους κινείται στα επίπεδα του 2,5-3%, τα γραμμάτια ίδιας διάρκειας γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά, αφού η απόδοσή τους είναι στο 2,20% και είναι αφορολόγητη υπό προϋποθέσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/01/2010_386469

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη