Εν μέσω…συμπληγάδων ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του 2011. Γύρω από τις 1000 μονάδες κινείται τις τελευταίες μέρες το spread του 10ετούς ομολόγου.
Εν μέσω…συμπληγάδων ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του 2011, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για πληρωμές τόκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κινούνται, τις τελευταίες μέρες, πέριξ των 1.000 μονάδων βάσης
Η σημερινή πρώτη έκδοση κρατικών τίτλων θα αφορά σε έντοκα εξάμηνης διάρκειας.Το ποσό που ζητεί το υπουργείο Οικονομικών με τα εξάμηνα έντοκα ορίστηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) μπορεί να φτάσει μέχρι 2,4 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι είναι λήξεως 15 Ιουλίου 2011 και η ημερομηνία διακανονισμού τους (settlement) είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 (Τ+3).Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το επιτόκιο ενδέχεται να ξεπεράσει το 5%
Ακολούθως, στις 18 Ιανουαρίου,θα υπάρξει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών είναι 4,5-4,6 δισ. ευρώ, αφού εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη για τις πληρωμές τόκων το 2011, ανέρχεται σε 15,92 δισ. ευρώ, από 13,26 δισ. ευρώ, που δαπανήθηκαν το 2010. Η τεράστια αύξηση του ποσού, κατά 2,66 δισ. ευρώ, οφείλεται βασικά στις δαπάνες έκδοσης των εντόκων γραμματίων, τα επιτόκια των οποίων έχουν αυξηθεί δραματικά στο τελευταίο δωδεκάμηνο, όπως επίσης και στο μεγάλο όγκο των εντόκων που εκδίδονται δεδομένου ότι οι αγορές είναι κλειστές για τα ομόλογα. Οι εκδόσεις εντόκων φέτος θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι τόκοι τους εγγράφονται στον προϋπολογισμό κατά το χρόνο της έκδοσής τους και όχι στο χρόνο της λήξης τους.
Ομόλογα διασποράς
Το υπουργείο Οικονομικών τρέφει ελπίδες για έξοδο στις αγορές με ομόλογα εντός του 2011, εφόσον υποχωρήσουν τα spreads και το κόστος δανεισμού.
Η πρώτη απόπειρα προσφυγής στις αγορές θα γίνει με τα ομόλογα διασποράς, που θα απευθύνονται σε ομογενείς του εξωτερικού, κυρίως Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ από τα ομόλογα αυτά.
Τα «αγκάθια»
Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχρεώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Τα επόμενα “αγκάθια” είναι ο Μάιος (με το ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί να ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ) και ο Αύγουστος οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Πάντως το μνημόνιο ορίζει ότι η Ελλάδα από το 2012 θα βγει στις αγορές για δανεισμό με μεσομακροπρόθεσμα ομόλογα, δεδομένου ότι η παροχή δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης θα αρχίσει να φθίνει.
Οι δανειακές ανάγκες για το 2011 θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω του δανείου του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ από όπου θα αντληθούν 46,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Του Γιάννη Αγουρίδη
http://www.axiaplus.gr