Του Δημήτρη Ζάντζα | ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων δύο ετών εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χ.Α., όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από τη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου του 1997.
Κατακόρυφη η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη, που υποχώρησε σε ποσοστό 6,56% και ολοκλήρωσε στα χαμηλά ημέρας, ενώ ενδεικτικός της έντασης των πιέσεων είναι και ο συναλλακτικός όγκος που έφτασε τα 28,5 εκατ. τεμάχια.
.Η ελληνική αγορά εξελίσσεται σε «έρμαιο» της αδυναμίας της οικονομίας αλλά και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «επόμενη μέρα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σχολιάζουν αναλυτές, χαρακτηρίζοντας ως «μοναδική ελπίδα» αυτή τη στιγμή μια «αποφασιστική παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανακοπεί η διάχυση της κρίσης και να αναχαιτιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων».
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά 36,5% πέρασαν «απαρατήρητα» από την αγορά, όπως σημειώνουν, καθώς οι επερχόμενες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία εντός της εβδομάδας εντείνουν τη νευρικότητα.
Τα αποτελέσματα αυτών των δημοπρασιών θα καθορίσουν εν πολλοίς και το χρηματιστηριακό κλίμα των ημερών, εξηγούν, αν και τα περιθώρια αισιοδοξίας -κυρίως για το τελικό κόστος δανεισμού των χωρών αυτών- είναι περιορισμένα.
«H εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ και οι τιμές των ελληνικών μετοχών και ομολόγων συνεχώς υποχωρούν, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατή μια πρόβλεψη για κάποιο συγκεκριμένο όριο στήριξης» σημείωσε στο σημερινό εβδομαδιαίο δελτίο της από η Guardian Trust Securities. Και προσέθεσε ότι «στο μεταξύ ένα σοβαρό τεστ για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα είναι η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων, που προγραμματίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Οι φήμες ότι η Πορτογαλία πολύ γρήγορα θα αναζητήσει βοήθεια περιγράφουν ένα κάπως απαισιόδοξο σκηνικό» ήταν μεταξύ άλλων το πρωινό σχόλιο της Marfin Analysis, ενώ η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από την πλευρά της σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια κομβική περίοδο αποφάσεων για την διαχείριση του δανεισμού των περιφερειακών χωρών οι οποίες έχουν αυξημένο κόστος κεφαλαίων».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,60% στις 1.354,63 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 97,313 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα διακινήθηκαν στο Χ.Α. 28,477 εκατ. τεμάχια, ενώ συνολικά 125 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 31 έκλεισαν σε θετικό έδαφος και 130 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Σε 6,56% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε στις 1.118,13 μονάδες, ενώ από τη σύνθεσή του τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Eurobank, T.T. και Alpha Bank υποχωρώντας σε ποσοστό 9,72%, 8,09% και 8,08% αντίστοιχα. Σε 7,95% και 7,50% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Attica Bank και Geniki Bank, ενώ η ΕΤΕ ακολούθησε με πτώση 6,62% στα 5,64 ευρώ. Σε 5,42% και 5,03% διαμορφώθηκαν επίσης οι απώλειες των Τρ. Κύπρου και Τρ Πειραιώς στα 2,27 και 1,51 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Marfin Popular Bank και ΑΤΕ ακολούθησαν με απώλειες 4,67% και 2,99%.
Πέραν των τραπεζών, στον FTSE20 ξεχώρισε η άνοδος 3,09% του ΟΠΑΠ στα 12,68 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,85 ευρώ. Αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Coca-Cola 3E ενώ, σε αρνητικό έδαφος, τις μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι Motor Oil (-2,89%), Τιτάν (-2,39%), ΕΛΠΕ (-1,93%) και Jumbo (-0,62%).