30 Ιαν 2011

Αποκλειστικό και σοβαρό: Νέο τρικ κυβέρνησης – συμβολαιογράφων για είσπραξη επιπλέον φόρων από τις μεταβιβάσεις;


Θέλουμε την βοήθεια εξειδικευμένων ατόμων (συμβολαιογράφων ή εφοριακών σχετικού αντικειμένου) για το εξής:

Αναγνώστης -σοβαρός- μας μετέφερε το εξής: Ότι οι συμβολαιογράφοι πλέον ζητάνε από τους μηχανικούς μια ειδική βεβαίωση που σε μία μεταβίβαση ακινήτου θα βεβαιώνει σε πόσα άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα μπορεί να κατατμηθεί η ιδιοκτησία που μεταβιβάζεται!

Δηλαδή στο χωριό σας έστω ότι η γιαγιά σας χαρίζει... 2 στρ. εντός του οικισμού. Η αρτιότητα όμως των ιδιοκτησιών από κατάτμηση είναι 500μ2, δηλαδή αν έχει επαρκές πρόσωπο προκειμένου να γίνει η κατάτμηση, η ιδιοκτησία θα μπορούσε να κοπεί δυνητικά (δυνητικά διότι πρακτικά σπάνια συμβαίνει αυτό) σε τέσσερις επιμέρους ιδιοκτησίες.

Τα τσακάλια λοιπόν σήμερα παρόλο που εσύ αποκτάς μία ιδιοκτησία θέλουν να σε φορολογήσουν σαν να αποκτάς τέσσερις.

Αυτό γίνεται από τον υπολογισμό του φόρου και κάποιον συντελεστή που μπορεί να είναι 1,2,3… ο οποίος σχεδόν πολλαπλασιάζει αντίστοιχα τους σχετικούς φόρους που πληρώνει κάποιος για να μεταβιβάσει ένα ακίνητο!

Παρακαλούμε για την βοήθεια όσων γνωρίζουν κάτι σχετικά με το σημερινό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ θέμα του taxalia (στο e-mail taxalia@gmail.com ή στα σχόλια)!

http://taxalia.blogspot.com



_______________________________
e-mail αναγνώστριας
Ρώτησα φίλη συμβολαιογράφο και μου είπε πως έχουν αλλάξει οι αντικειμενικές αξίες!! Αν όπως αναφέρατε έχεις π.χ. ένα οικόπεδο 2000τμ και το χωρίσεις σε 4 αρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα τότε η συνολική αντικειμενική πέφτει!!
Δηλαδή άν ειχε αντικειμενική αξία 100.000 και το χωρίσεις στα 4 τότε το καθένα απ αυτά εχει αντικειμενική αξία λιγότρεο από 25.000. Ομοίως κι ο συντελεστής δόμησης, αν σε ολόκληρο χτιζεις πχ. 400τμ και το χωρίσεις στα 4 τότε σε καθ' ενα από αυτά χτίζεις λιγότερο από 100τμ.
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάτι περίεργο ή "τρικ" όπως αναφέρετε, για να μας τα πάρουν πιο χοντρα!!
Το πρόβλημα ίσως και το "τρικ" στις νέες αντικειμενικές, είναι αλλού νομίζω!! Μέχρι τώρα για τις αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτλ. η αντικειμενική αξία ήταν πολύ μικρότεροι! Για να βγει η αντικειμενική αξία πριν υπολόγιζες στο 25% (αν θυμαμαι καλα) για τους βοηθιτικούς χώρους. Αν ήταν χτισμένο από τσιμεντόλιθα ή πλιθιά έπεφτε κι αλλο η αξία. Το ίδιο αν είχε σκεπή από λαμαρίνες. Με τις καινούριες αντικειμενικές πολλά από αυτά δεν ισχύουν με αποτέλεσμα (σχεδον για όλους) ν ανέβουν πολύ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που κατέχει κάποιος.

_______________________________
Το πρόβλημα είναι στα μεγάλα ακίνητα εντός οικισμών (κυρίως χωριά καταγωγής)
Εκεί οι όροι δόμησης είναι πολύ ευνοϊκοί, δηλαδή σχεδόν πάντα ως 400μ2 δόμηση ανά οικόπεδο. Ενδεικτικά ένα παράδειγμα. Αν έχεις 2000μ2 θεωρητικά μπορούσες να το κόψεις στα τέσσερα άρα να χτίσεις 1600μ2 οικοδομή!!

_______________________________
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη