25 Ιαν 2011

Ένας βουλευτής ονόματι Παπαληγούρας, τι απέγινε;

Όχι τίποτε, αλλά σκαλίζοντας το αρχείο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, έπεσα πάνω σε αυτή του την ερώτηση:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2001


Παπαληγούρας: Χάρισε 11 δισ. στον Κόκκαλη ο ΟΤΕ


Το ποσό των 11 δισ. «χάρισε» ο ΟΤΕ στον «μονοπωλιακό προμηθευτή του ΟΤΕ, δηλαδή τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ. Α. Παπαληγούρα προς τον πρωθυπουργό.

Κατά το βουλευτή «στις συμβάσεις ψηφιακών παροχών που υπεγράφησαν στις 5/12/91 μεταξύ του ΟΤΕ και των εταιρειών Intracom και Siemens περιλήφθηκε όρος που προέβλεπε επιστροφή στον ΟΤΕ από τις αντισυμβαλλόμενες δύο εταιρείες στην περίπτωση που από τον ανάλογο διεθνή διαγωνισμό προέκυπταν μικρότερες τιμές ανά ψηφιακή παροχή, χρηματικού ποσού ίσου με τη διαφορά μεταξύ των μεγαλύτερων παλαιών τιμών και των μικρότερων τιμών του νέου διαγωνισμού.

Ο επόμενος διαγωνισμός για την προμήθεια 1.000.000 ψηφιακών παροχών κατακυρώθηκε το Φεβρουάριο του 1994 στις ίδιες εταιρείες με διαδικασίες τουλάχιστον αμφισβητούμενης νομιμότητας, σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο αποφαίνεται ότι «παραβιάστηκαν απαράβατοι όροι της διακήρυξης».

Ο βουλευτής συνεχίζει αναφέροντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΤΕ, κατά την υπογραφή των νέων συμβάσεων Intracom και Siemens έπρεπε να επιστρέψουν στον Οργανισμό το ποσό των 11.113.000.000 δρχ. Παρά ταύτα το Δ.Σ. του ΟΤΕ μόνο ύστερα από επτά μήνες αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά το ποσό των 10.200.000.000 δρχ. και οι σχετικές αγωγές κατατέθηκαν την 26/9/1994.

Το 1996 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίες διέταξαν τη διεξαγωγή αποδείξων. Εκτοτε η τύχη της αποδεικτικής διαδικασίας αγνοείται. Η υπόθεση -που, ως εμπορική έχει πενταετή παραγραφή-, τονίζει ο κ. Παπαληγούρας, μεθοδεύεται έτσι ώστε να παραγραφεί».

Θεωρώντας λοιπόν ότι, κατόπιν όλων αυτών, «θα φέρει και προσωπική ευθύνη ο πρωθυπουργός», ο βουλευτής θέτει στον κ. Σημίτη δύο ερωτήματα:

*Πώς δικαιολογεί την επταετή παρελκυστική τακτική του Οργανισμού και του υπουργείου Μεταφορών που, μεθοδεύοντας την παραγραφή της απαίτησης, χαρίζουν 11 δισ. στον οφειλέτη μονοπωλιακό προμηθευτή του ΟΤΕ.

*Είναι ποτέ δυνατό τα συμφέροντα ιδιωτών να παραλύουν τους θεσμούς σε τέτοιο βαθμό ώστε η κυβέρνηση να δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει (ή δεν μπορεί...) να εφαρμόσει το νόμο, όταν αυτός αντίκειται στα συμφέροντα της διαπλοκής.

Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν ο κ. Σημίτης θα επιλέξει να απαντήσει αυτή την επίκαιρη ερώτηση μεθαύριο Παρασκευή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2001
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=25.04.2001,id=54013564
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη