28 Ιαν 2011

Πώς ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Τέλος εποχής για δεκάδες επαγγέλµατα, µεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου, µηχανικού, συµβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, σηµατοδοτείτο νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το νοµοσχέδιο δόθηκε στη δηµοσιότητα τηνίδια ώρα που τα στελέχη τηςτρόικας ξεκινούσαν τον τακτικό έλεγχό τους, προκειµένου να αποφανθ ούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου στην Ελλάδα, ύψους15 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο. Μια από τιςπροϋποθέσεις είναι, ως γνωστόν, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Το νοµοσχέδιο, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς το τέλος Μαρτίου.

Σε 4 µήνες από τη δηµοσίευση του νόµου καταργούνται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του, µια σειρά από περιορισµούς που ισχύουν σήµερα κατά την άσκηση διαφόρων επαγγελµάτων: αριθµητικοί, γεωγραφικοί, ελάχιστες αποστάσεις, περιορισµοί ως προς τις εταιρικές µορφές ή ως προς τη σύνθεση του µετοχικού κεφαλαίου και φυσικά οι κατώτατες ή ανώτατες τιµές.

Εξαιρέσεις θα µπορέσουν να θεσπιστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα µόνο σε περιπτώσεις που συντρέχει λόγος επιτακτικού δηµοσίου συµφέροντος. Το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 4 µήνες.

Επίσης, το νοµοσχέδιο καταργεί όλες τις διοικητικές άδειες που χορηγούνται σήµερα για την άσκηση επαγγελµάτων. Οενδιαφερόµενοςθα υποβάλλει απλώς στην αρµόδια διοικητική αρχή τα νόµιµα δικαιολογητικά και σε τρεις µήνες θα µπορεί να ξεκινήσει τη δουλειά του χωρίς να περιµένει άδειες.

Το νοµοσχέδιο περιέχει ένα δεύτερο ειδικό µέρος, µε το οποίο καταργεί συγκεκριµένους περιορισµούς που ισχύουν σήµερα για τα επαγγέλµατα των δικηγόρων, συµβολαιογράφων, µηχανικών και ορκωτών λογιστών.

Οι ρυθµίσεις για τους φαρµακοποιούς περιλαµβάνονται σε άλλο νοµο σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το ΓΚΑΛΟΠ. Οι οκτώ τους δέκα Ελληνες τάσσονται υπέρ του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που παρήγγειλε το υπουργείο Οικονοµικών στην Metron Analysis, θέλοντας προφανώς να «νοµιµοποιήσει» την νοµοθετική αυτή πρωτοβουλία του.

Συγκεκριµένα, το 78% τωνερωτηθέντων δήλωσε ότι είναιυπέρ του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων και το 75% υποστήριξε ότι θα βοηθήσει την οικονοµία.

Ειδικότερα, το 72% θέλει να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρµακείων και ποσοστά από 75% έως 78% τάσσονται υπέρ της άρσης των καθορισµένων αµοιβών για δικηγόρους, συµβολαιογράφους και µηχανικούς και των γεωγραφικών περιορισµών για τους δικηγόρους.

Ωστόσο, το 73% των ερωτηθέντων δεν θέλει να πωλούνται µη συνταγογραφούµενα φάρµακα από τα σούπερ µάρκετ και ποσοστό 63% είναι κατά της κατάργησης του προκαθορισµένου κέρδους στις τιµές των φαρµακείων. Ποσοστό 57% διαφωνεί ακόµη και µε την πώληση βενζίνης από τα σούπερ µάρκετ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Συµβολαιογράφοι

- Η αναλογική αµοιβή τους θα βαίνει µειούµενη όσο αυξάνεται η αξία του αντικειµένου της συναλλαγής.

- από ένα ύψος συναλλαγής και πάνω η αναλογική αµοιβή δεν θα είναι η υποχρεωτική.

Δικηγόροι

- Θα έχουν στο εξής το δικαίωµα να ασκούν το επάγγελµά τους και σε περιφέρειες άλλων δικηγορικών συλλόγων.

- Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αµοιβές και το σύστηµα προείσπραξης αµοιβών.

- οι δικαστικές δαπάνες θα επιδικάζονται µε βάση τις ισχύουσες σήµερα ελάχιστες αµοιβές, οι οποίες όµως στο εξής θα ονοµάζονται «νόµιµες» αµοιβές.

- οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων των δικηγόρων και των συλλόγων τους προκαταβάλλονται από τους ίδιους και όχι από τους πελάτες τους. ο υπολογισµός τους γίνεται µε βάση ποσά αναφοράς, ανάλογα µε τις σηµερινές ελάχιστες αµοιβές. n ∆ίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας σε δύο ή περισσότερους δικηγόρους του ίδιου ή και διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.

Μηχανικοί

-Καταργούνται οι ελάχιστες αµοιβές και αυτές καθορίζονται ελεύθερα µε έγγραφη συµφωνία των συµβαλλοµένων.

- Σε περίπτωση που το ∆.Σ. του ΤΕΕ κρίνει ότι µια αµοιβή είναι ασυνήθιστα χαµηλή, καλεί τον µηχανικό να τη δικαιολογήσει.

- οι εισφορές υπέρ του ΤΕΕ και υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων υπολογίζονται εφεξής µε βάση τη νόµιµη αµοιβή, που ισοδυναµεί µε τη σηµερινή ελάχιστη αµοιβή.

- Στους διαγωνισµούς µελετών δηµοσίων έργων, οι µηχανικοί µπορούν να υποβάλλουν προσφορές µε χαµηλότερη από την προεκτιµηµένη αµοιβή.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη