Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα σχετικά με τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας (27.01.2011)
Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του COREPER (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε.), στην οποία παρουσιάστηκε το κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2011, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:
«Στη συνέχεια σχετικής εντολής που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Συμβούλιο το 2002 για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και μετά τη διεξαγωγή των σχετικών διαπραγματεύσεων, διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές ευρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επί του κειμένου.
Η Ελλάδα από την αρχή τόνισε τη σημασία της σύναψης της Συμφωνίας αυτής τόσο για τα ελληνικά συμφέροντα όσο και για το συμφέρον της Ένωσης και των Κρατών Μελών της και συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων αυτών.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η σύναψη της Συμφωνίας καταδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, που είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει τη συνεργασία με την Άγκυρα επί του θέματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που άλλωστε αποτελεί πάγια επιδίωξη της χώρας μας.
Η Συμφωνία, που κινείται στη γραμμή αντίστοιχων Συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, θα διευκολύνει πρακτικά την επανεισδοχή των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας, καθώς προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία επανεισδοχής. Τα όποια τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν θα συντονίζονται από την προβλεπόμενη στη Συμφωνία Κοινή Επιτροπή Επανεισδοχής.
Η χώρα μας θεωρεί θετική την επιτευχθείσα πρόοδο και προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των απαραίτητων νομοθετικών διαδικασιών, προκειμένου η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν και να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά μας σύνορα.»