Όπως ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συντονιστικού του κινήματος, αυτό γίνεται με αφορμή τις πρώτες διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον μελών του κινήματος. Οι ίδιοι έκαναν ταυτόχρονα λόγο για...
«φρονηματικές διώξεις, που μας επιστρέφουν σε μετεμφυλιακές πρακτικές της δεκαετίας του ’50».
Το μέλος του κινήματος Γιώργος Κοσμόπουλος αναφερόμενος στο κίνημα «δεν πληρώνω», που σε σχέση με τα διόδια έχει συμπληρώσει 15 μήνες κινητοποιήσεων, επισήμανε ότι «η ελευθερία των μετακινήσεων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, απεριόριστο, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Δημήτρης Ρέππας δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει «ταυτότητα ανομίας», με αφορμή το κίνημα πολιτών που δεν πληρώνει σε διόδια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο υπουργός Υποδομών ξεκαθαρίζει πως προέχει «η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή», ενώ υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές οι οποίες μάλιστα, όπως τονίζει, «ξεβολεύουν κάποιους».
Μαζικές δολιοφθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα
Όπως γράφει, τέλος, το ΕΘΝΟΣ, από το πρωί του Σαββάτου ομάδες ατόμων που φέρονται να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες πολιτών που προωθούν την άρνηση καταβολής εισιτηρίου στις μεταφορές προχώρησαν σε εκτεταμένες δολιοφθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα σταθμών του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ, κυρίως βάζοντας κόλλα που μπλοκάρει τη λειτουργία τους.
Μικρότερος αριθμός τέτοιων επιθέσεων καταγράφηκε και σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν και καταστροφές των μηχανημάτων, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις εταιρείες διαχείρισης. Εκτός από τις ίδιες τις ζημιές, οι εταιρείες βλέπουν και τα έσοδά τους από τα εισιτήρια να μειώνονται σημαντικά από τέτοιες ενέργειες.
(ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΝΤΙNEWS)