3 Φεβ 2011

Αίγυπτος: Συνεχίστηκαν οι μάχες σώμα με σώμα, όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση για τους δημοσιογράφους.

Όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων όπου καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί εναντίον αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά αυξάνονται. Από τον κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Σήμερα το πρωί, είναι γνωστό, ότι έπεσαν θύματα δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων μέσων που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια στα ξενοδοχεία που διαμένουν ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ήδη και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφαιθεί ελεύθεροι στη συνέχεια. Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.

Την ίδια ώρα το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό εφόσον έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Χόσνι Μουμπάρακ.

Κομβικό σημείο για όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και ο χώρος όπου οι περισσότεροι διαμένουν, είναι το ξενοδοχείο "Ραμσίς Χίλτον" το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο των εξελίξεων, δίπλα από την πλατεία Ταχρίρ και το Αρχαιολογικό Μουσείο, εκεί όπου από χθες μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η μάχη σώμα με σώμα των δύο ομάδων: εκείνων που υποστηρίζουν το Χόσνι Μουμπάρακ και από την άλλη πλευρά εκείνοι που ζητούν την παραίτησή του εδώ και τώρα.

Από τους υψηλότερους ορόφους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου-ουρανοξύστη μπορεί κανείς να έχει μία πολύ καλή άποψη του τί συμβαίνει στο πεδίο των μαχών μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν εκεί βρει κατάλυμα οι περισσότεροι ανταποκριτές και οι αποσταλμένοι που καλύπτουν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου δέχτηκαν πιέσεις για να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τα δωμάτια τους και να τους αναγκάσουν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Οι πιέσεις όμως αυτές δεν καρποφόρησαν προς τα παρόν, καθώς οι δημοσιογράφοι παραμένουν στο ξενοδοχείο. Τους δόθηκαν όμως δύο χαρτιά σήμερα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ένα που τους ενημερώνει πώς θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο διάσωσης και εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου, καθώς επίσης και μία απαγόρευση εκ μέρους του ξενοδοχείου όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών από τα παράθυρα και τις βεράντες των δωματίων τους. ΑΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη