Εσωτερική αναταραχή στα Σκόπια. Τυχαίο; Δεν νομίζω
Δείτε το Βίντεο
http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=2469
Παρατηρήστε ότι από πλευράς Σλαβων η ομάδα(150 άτομα περίπου) που παρίσταται με σκοπό την προάσπιση της πρόθεσης της κυβέρνησης να κτίσει εκκλησία μέσα στο χώρο του κάστρου Καλε, σε σημείο που προϋπήρχε χριστιανικός ναός, είναι φανατισμένοι Ψευτομακεδονες. Παρατηρήστε την ανάρτηση της σημαίας με το ηλιο της Βεργινας. Από την αντίπερα όχθη 300 Αλβανοί (φανατικοί και αυτοί) διαδήλωσαν κατά της ανέγερσης εκκλησιάς με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση διαρκώς προκρίνει τα συμφέροντα μόνο της πλειοψηφίας (Σλάβοι) και αδιαφορεί για την μειοψηφία (Αλβανοί κυρίως)
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στον βόρειο γείτονα μας, μια επικίνδυνη ισορροπία τείνει να δημιουργείται εκ νέου στην πΓΔΜ τόσο σε κοινωνικό/διεθνοτικό επίπεδο, όσο και σε πολίτικο. Αυτή κατά τη γνώμη μου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μια νέα «συμφωνία» Αχρίδας με το μενού να συμπεριλαμβάνει λύση και για το θέμα της ονομασίας. Η κυβέρνηση Γκρουεφσκι από την μία ακολουθει παρελκυστική τακτική στοθεμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα μέχρι να βγει η απόφαση της Χαγης. Θεωρεί και σωστα ότι μια ενδεχόμενη θετική απόφαση θα ενισχύσει τη θεση της χώρας του στο θέμα της ονομασίας και αρα και το πολιτικό του προφιλ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προκηρύξει αμεσα εκλογές, θα επανεκλεχθει και η λύση για την ονομασια θα γίνει ολο και δυσκολοτερη με την Ελληνικη πλευρα να υφισταται τις πιέσεις από τη διεθνη κοινότητα. Από την άλλη οι Αλβανοί επείγονται για την ενσωμάτωση της χωρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού η κοινωνική τους εξαθλίωση είναι τεράστια. Για να ενσωματωθούν τα Σκοπία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα πρέπει έκτος των βασικών κριτιριων που θα πρέπει να καλυπτουν, να υπάρχει και το κριτηριο της καλής γειτονιάς με όλα τα όμορα κράτη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν εχει θεσει βέτο στο ΝΑΤΟ και είναι λαθος να παρουσιάζεται έτσι. Αυτό η Αλβανική κοινοτητα το γνωριζει και για αυτό διακριτικά πιέζει για έναν συμφιβασμο. Σε περιπτωση ηττας της προσφυγης της πΓΔΜ στη Χάγη η πίεση θα πάρει μορφή χιονοστοιβαδας.
Αν βάλετε στον ίδιο κουβά ότι ΕΕ, ΗΠΑ είναι πλέον δυσαρεστημένες με τα Σκόπια (με πρόφαση και την ελευθερια του τύπου), μπορεί γεγονότα σαν του Κάλε, να επισπεύσουν αποφάσεις για την ονομασία. Η αποδόμηση της κυβέρνησης Γκρουεφσκι έχει αρχίσει από καιρό με πολύ προσεκτικά βήματα. Ο εταίρος της, το Αλβανικό κομμα DUI εχει δηλώσει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να κανει κυβέρνηση με το αντίπαλο SDSM (Τσεβρενκοφσκι) και πως η Ελληνική θέση για την ονομασία δεν την αφήνει αδιάφορη. Δύο, τρεις ακόμα τέτοιες αναταραχές, και στα Σκόπια θα μυρίσει εκλογές στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Ιούνιο που αναμένεται και η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης. Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της νίκης της πΓΔΜ στη Χαγη, η κυβέρνηση Γκρουεφσκι θα αποτελέσει παρελθόν. Οι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι από την αρχαιοπληξία του Γκρουεφσκι και σίγα σίγα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι απέναντι τους έχουν έναν ακροδεξιό ο οποίος δεν μπορεί να διαχειριστεί διεθνοτικες κρίσεις. Επίσης δεν θέλουν να υπάρχει μια γενικότερη αναταραχή στα Δ Βαλκανια η οποία θα επηρεάσει το κλίμα στην περιοχή και τα οικονομικά τους συμφέροντα και άρα θα πιέσουν για μια γρήγορη λύση στο θέμα της ονομασίας η οποία θα δώσει προοπτικη στη χώρα και θα αποτελματώσει την υπάρχουσα κατάσταση αλλα και την ένταση μεταξύ Αλβανών και Σλάβων. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλαδα στην περιπτωση της πΓΔΜ δεν μπορει να πιεστεί εσωτερικά αλλα η πΓΔΜ μπορει να πιεστεί από την Αλβανική κοινότητα και άρα να υπαναχωρήσει. Το πόσο…ο καιρός θα το δείξει. Το σίγουρο είναι πως μια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική κατοχύρωση συνθετης ονομασιας με γεωγραφικό προσδιορισμο για κάθε χρηση στο ονομα αλλα και την ταυτοτητα τους. Διαφορετικά θα είναι εκ των ουκ άνευ για την Ελλαδα. Επόμενη μεγάλη κριση θα είναι ως φαίνεται η απογραφή του πληθυσμου στη γειτονική χώρα. Προεόρτια στα ποδοσφαιρικά ματς.
Πέτρος Πετράκης