14 Φεβ 2011

Ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο; Απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

Αποσπάσματα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ κ. Φίλιππου Πετσάλνικου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1
Πετσάλνικος: «Οι εκπρόσωποι της Tρόικας έχουν παρανοήσει το ρόλο τους».

ΔΗΜ: Ποιος κυβερνά αυτόν το τόπο;

Πετσάλνικος: Τις χώρες τις κυβερνούν οι κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει οι λαοί τους, όλες τις χώρες και στην Ελλάδα μόνο ο ελληνικός λαός είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να αναθέτει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κυβέρνησή του.

ΔΗΜ: Συνεπώς ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιρρίψει στην κυβέρνηση ευθύνες για το θάρρος που πήραν οι εκπρόσωποι της 3μερούς επιτροπής στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, κύριε Πρόεδρε.

Πετσάλνικος : Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλαδή οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας, όπως λέμε, έχουν κατά την άποψή μου παρανοήσει τον ρόλο τους. Ο ρόλος τους είναι τεχνοκρατικής καθαρά μορφής. Η Ελλάδα πέρσι μπροστά στον κίνδυνο πλέον της χρεωκοπίας έτσι όπως είχαν εξελιχθεί τα αμέσως προηγούμενα χρόνια τα βασικά μεγέθη, τα κρίσιμα μεγέθη, το έλλειμμα δηλαδή ως γνωστόν, αλλά και η εξέλιξη του δημοσίου χρέους, όπως ξέρουμε διέτρεχε άμεσα, πριν από 1 χρόνο τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Οι πιστωτές δεν δάνειζαν ή δάνειζαν με εντελώς ασύμφορους πλέον όρους, στην ουσία δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να έχουμε τον απαραίτητο δανεισμό. Η συμφωνία που έγινε είναι μια δανειακή συμφωνία, αυτό που λέμε ως περίφημο μνημόνιο. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα δάνειο σημαντικό, πάρα πολύ σημαντικό, και από την άλλη πλευρά και η ίδια ανέλαβε μια σειρά από δεσμεύσεις σε ότι αφορά αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να μειωθούν τα ελλείμματα, για να υπάρξει φρένο στο δημόσιο χρέος και για να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξαναβάλουν την εθνική οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης. Δηλαδή οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες για να ξανασταθούμε στα πόδια μας ως χώρα.

Γι’ αυτήν την δανειακή συμφωνία οι εκπρόσωποι των 3 αυτών οργανισμών κατά διαστήματα έρχονται στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υλοποίησης της συμφωνίας. Μέχρι εκεί είναι ο ρόλος τους. Έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους. Υπερέβησαν κάθε όριο. Είναι τεχνοκρατικοί σύμβουλοι, τίποτα περισσότερο. Αν θέλουν να είναι πολιτικοί, τότε να εκτεθούν, να εκλεγούν στις χώρες τους, για να ξέρουμε ότι είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί. Είναι καθαρά τεχνοκρατικός ο ρόλος τους, έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους, και δεν αντιλαμβάνονται ότι πραγματικά υπάρχουν όρια. Όρια αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού και μιας χώρας. Όχι απλά της αξιοπρέπειας της κυβέρνησης αλλά συνολικά της χώρας μας. Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά.

ΔΗΜ: Ακόμα κύριε Πρόεδρε, κύριε Πετσάλνικε και αν έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους, όπως λέτε εσείς, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας, έχουμε αυτούς τους 3 ανθρώπους να αντιμετωπίσουμε και δεν ξέρω κατά πόσο προτίθενται το επόμενο διάστημα να αλλάξουν συμπεριφορά.

Πετσάλνικος: Να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και αυτό θα πρέπει να τους το εξηγήσει και η κυβέρνηση και εκτιμώ ότι με την τελευταία ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει.

ΔΗΜ: Πάντως με την στάση τους κύριε πρόεδρε, αυτό το οποίο θέλησαν να δείξουν σε όλους εμάς που παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου είναι ότι η Τρόϊκα δεν έχει τον συμβουλευτικό ρόλο, τον ρόλο του να δίνει προτάσεις, που είχαμε την αίσθηση, απ’ όσα μας έλεγε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, αλλά έχει μια πιο παρεμβατική θέση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Πετσάλνικος: Αναφέρθηκα νωρίτερα τι σημαίνει δανειακή συμφωνία, τι σημαίνει υλοποίηση δανειακής συμφωνίας, και τι σημαίνει η παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, ως χώρα εννοώ, όχι απλά η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες. Ελήφθησαν αποφάσεις, δύσκολες, οδυνηρές, πολύ δύσκολες και πολύ οδυνηρές ορισμένες φορές αποφάσεις. Ο ελληνικός λαός υπέστη και υφίσταται θυσίες, προκειμένου επαναλαμβάνω να ξαναορθοποδήσει η Ελλάδα, η χώρα μας. Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν και οι κύριοι τεχνοκράτες εκ μέρους της Τρόϊκας, αυτός είναι ο ρόλος τους.

ΔΗΜ: Έχετε την αίσθηση κύριε πρόεδρε, και ως έμπειρος πολιτικός ότι με αυτή τους τη στάση ήθελαν να πιέσουν λίγο περισσότερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να το εκθέσουν, αν θέλετε, δημοσίως για κάποια θέματα τα οποία ενδεχομένως δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο παρασκήνιο;

Πετσάλνικος: Δεν είναι θέμα του να βρίσκει ή να μην βρίσκει κανείς στο παρασκήνιο. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται στο προσκήνιο. Οι προτάσεις κατατίθενται όταν είναι ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, συζητούνται και αποφασίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο δια των εκπροσώπων του ελληνικού λαού στα πλαίσια της άψογα λειτουργούσας, κατά την άποψή μου, κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Αυτοί είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα και την λαϊκή νομιμοποίηση για την λήψη των αποφάσεων. Η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο. Και έχουν δικαίωμα και τα κόμματα, τα διάφορα κόμματα να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις, να ασκούν την δική τους κριτική, να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά επαναλαμβάνω δεν θα υποκαταστήσουν και δεν θα επιτρέψουμε να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε άλλο θεσμικό όργανο οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας.

ΔΗΜ: Οι ίδιοι δηλαδή θέλουν να έχουν έναν πιο παρεμβατικό ρόλο στο εσωτερικό της χώρας. Το πρόγραμμα δεν κυλάει, το μνημόνιο δεν βγαίνει και γι’ αυτό πια ζητούν αποκρατικοποίηση σε 7πλάσιο μέγεθος απ’ ότι θεωρούσαμε αρχικά, ζητούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ και όχι 7 δις όπως θεωρούσαμε ότι επιθυμούν μέχρι σήμερα και άρα το συμπέρασμα είναι ότι οι αριθμοί τουλάχιστον στην Τρόϊκα δεν βγαίνουν.

Πετσάλνικος: Κοιτάξτε αυτό θα είναι αρμοδιότητα, επαναλαμβάνω, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου κάτι για το οποίο γίνεται συζήτηση εδώ και καιρό, εδώ και χρόνια συζητάμε, με διαφάνεια, για την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Βέβαια η αξιοποίηση σαφώς δεν θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με την απομείωση του δημόσιου χρέους αλλά να παίξει σημαντικό ρόλο και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, του πως θα προχωρήσει, μέσα από διάλογο και με διασφάλιση, επαναλαμβάνω, όρων απόλυτης διαφάνειας στην αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Την προπερασμένη εβδομάδα είχαμε ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Επιτροπή ΔΕΚΩ στην οποία προεδρεύω ως Πρόεδρος της Βουλής, του Προέδρου της ΚΕΔ του κ. Μαρζάβα και ο άνθρωπος μας εξήγησε ότι τώρα γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή της δημόσιας περιουσίας. Ούτε αυτό δεν είχαμε κάνει ως χώρα τις προηγούμενες, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά επαναλαμβάνω, θα πρέπει με διαφανείς διαδικασίες και με δημόσια συζήτηση βέβαια, με απόλυτη διαφάνεια να δούμε πως αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία. Και στην κατεύθυνση, το ξανατονίζω, της απομείωσης του δημοσίου χρέους αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη