28 Φεβ 2011

Μη στριμώχνεστε Δήμος και Περιφέρεια, όλοι θα πληρώσετε

Σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των προνοιακών ιδρυμάτων, των ΚΕΠ κ.ά., ανακοινώνονται τα εξής:


«Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, η Περιφέρεια έχει υποχρέωση να καλύψει τα χρέη που τυχόν άφησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στη λογική των δωδεκατημορίων μεταφέρονται δαπάνες που αφορούν μόνο στις αρμοδιότητες που παραμένουν στην Περιφέρεια, όπως επίσης και υποχρεώσεις του 2010 που δεν έχουν καταβληθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, χρέος των φορέων αυτών δεν υπήρξε στις 31-12-2010 και επομένως καμία υποχρέωση δεν υπάρχει.

Τα προνοιακά επιδόματα είναι δεδομένο και ξεκάθαρο ότι αποτελούν υποχρέωση των δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 και την υπ’ αριθμ. 23/15-2-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, οι λειτουργικές δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων (όπως το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα») δεν καλύπτονταν από τα έσοδα της Νομαρχίας αλλά από επιχορηγήσεις και, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για κάλυψη των δαπανών των υπηρεσιών αυτών από την αιρετή Περιφέρεια έως και 31 Μαρτίου 2011, εφόσον μάλιστα δεν υπήρξε χρέος στις 31-12-2010. Εφόσον έρθει επιχορήγηση από το Υπουργείο, είναι αυτονόητο ότι θα κατευθυνθεί αυτομάτως στα συγκεκριμένα ιδρύματα.

Όσο για τις λειτουργικές δαπάνες του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και της Πολεοδομίας, σύμφωνα και πάλι με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένου ότι η Περιφέρεια δεν αποτελεί καθολικό διάδοχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία φυσικά αναμένεται το συντομότερο από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως μας έχουν ενημερώσει αρμοδίως».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και την ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λυπάμαι, αλλά η αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης παρασύρθηκε. Η συνέχιση της λειτουργίας των προνοιακών ιδρυμάτων, των ΚΕΠ κλπ είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά γι’ αυτό και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις αιρετές περιφέρειες και αφορά τη μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε διότι εγκαίρως είχαμε επισημάνει δημόσια ότι, με τον τρόπο που μεθοδεύτηκε, ο Καλλικράτης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στην διοίκηση όσο και στην κοινωνία. Είναι ζητήματα που η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει λύσει. Από κει και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι με καλή διάθεση και πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης θα βρεθούν λύσεις».



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη