24 Φεβ 2011

Νέος φορέας στη Θεσσαλονίκη: Ε.Μ.Α. Την ώρα που μιλάτε για δραστική μείωση των φορέων του δημοσίου;

Από Φ.Ε.Κ. χορτάσαμε, ανάπτυξη δεν βλέπουμε ! Ας μη γίνει άλλη μια αποθήκη διορισμού κομματικών στελεχών pls! Βαρεθήκαμε να πληρώνουμε φωστήρες σε "φορείς" που θα μας ..αναπτύξουν και όσο αυτοί μας ...αναπτύσσουν, εμείς πλησιάζουμε το βιοτικό επίπεδο της Λιβύης....

Με το Π.Δ. 8/11 (ΦΕΚ 16 Α/16-2-2011) καθορίσθηκε η οργανωτική διάρθρωση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με το εν λόγω Π.Δ ολοκληρώνεται η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να...
 αποκτήσουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα ουσιαστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού και εφαρμογής περιφερειακής πολιτικής.
Πρόκειται για μια πρότυπη κυβερνητική δομή που φιλοδοξεί να είναι ο καταλύτης για την προώθηση προηγμένων επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Είχε προηγηθεί μετά από την υποβολή του σχετικού σχεδίου στον Πρωθυπουργό, από τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκο Μπόλαρη, η έκδοση του ιδρυτικού Προεδρικού Διατάγματος 28 της 6ης Μαΐου 2010, της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ).
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτης Ξυνίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του επεξεργάσθηκε το αρχικό οργανωτικό σχήμα που εκπόνησε η ομάδα που είχε συσταθεί από τον κ Μπόλαρη και προώθησε την υλοποίησή του.
Με την ίδρυση της ΕΜΑ η κυβέρνηση οργανώνει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Βόρειας Ελλάδας με συγκροτημένο τρόπο θέτοντας ως προϋπόθεση τη λειτουργία μιας μεταρρυθμισμένης και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης που θα διευκολύνει την ποιοτική επιχειρηματικότητα με την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και προγραμμάτων πιστωτικών εγγυήσεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα με άσκηση δημόσιας πολιτικής και υποδομών που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή παραδείγματος, τόσο για τη δημόσια διοίκηση όσο και για τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.


Υπενθυμίζουμε πως η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης υπάγεται απευθείας στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ξυνίδη και έχει ως σκοπό, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του Υπουργείου, το σχεδιασμό, την προώθηση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας−Θράκης (Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με προώθηση των αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης στις υποδομές που χρησιμοποιεί και με πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αρχών διοίκησης.

Η ΕΜΑ είναι η πρόταση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το αναπτυξιακό σχέδιο της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός της προτυποιημένης και καινοτόμας λειτουργίας της, βασισμένης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα συνιστά την εφαρμογή της πολιτικής των άυλων υποδομών με την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών που θα διευκολύνουν επιχειρηματικές αποφάσεις, και τη δυνατότητα μετασχηματισμού των καινοτόμων ιδεών σε εκμεταλλεύσιμο προϊόν, περιορίζοντας δραστικά τη χρονοβόρα, με κόστος και αδιαφανή γραφειοκρατία. Με τη λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝ η κυβέρνηση μετουσιώνει σε πράξη την υπόσχεση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την άσκηση αποτελεσματικής περιφερειακής πολιτικής, με ευρύτερη στόχευση όμως που θα έχει σαφή εξωστρεφή και καινοτόμο προσανατολισμό.
 
Άντε να δούμε πόση ανάπτυξη θα φέρει ένα ακόμη Νομικό Πρόσωπο...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη