21 Μαρ 2011

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη Λιβύη

Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό...
ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη. «Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τακεάκι Ματσουμότο.

Η απόφαση του ΟΗΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων, επιβάλλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και επιτρέπει τις επιθέσεις για να αναγκαστούν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις να σταματήσουν την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και ώθησε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από τις 15 Φεβρουαρίου. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις λιβυκές αρχές για τη συνέχιση των βιαιοτήτων κατά του λαού. Ζητούμε από τη λιβυκή ηγεσία να επιδείξει σύνεση λαμβάνοντας μιαν απόφαση το συντομότερο», τόνισε ο ιάπωνας υπουργός.

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό». Οι αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης». Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει. Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια». Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη. «Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων», είπε.

Η στρατιωτική δράση που έχει αναληφθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά του καθεστώτος της Λιβύης είναι νομιμοποιημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος . «Η απόφαση που υποστηρίχθηκε από Αραβικά κράτη και από τις χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει και «τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών», πέραν της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού» δήλωσε ο αξιωματούχος στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου ήταν απάντηση στον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα που κατάγγειλε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχία προχωρά και πέραν της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.

Η Αλγερία και το Κουβέιτ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών που εξουσιοδοτεί για προσφυγή στη βία κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη, μετά από έκκληση του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στις δύο αυτές χώρες, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας, Αχμεντ Ουγιαχία και τον εμίρη του Κουβέιτ, Σαμπάχ αλ-Αχάμντ αλ Σαπμάχ με θέμα την επέμβαση της δυτικής συμμαχίας κατά των πιστών στρατιωτικών δυνάμεων στον συνταγματάρχη Καντάφι. «Ο αντιπρόεδρος μίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κουβέιτ που ανέφεραν την υποστήριξή τους στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ και στην αναγκαιότητα να προστατευθεί ο λιβυκός λαός» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ρωσία κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά αυτών που χαρακτήρισε μη-στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων. «Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την μη-επιλεκτική χρήση βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.Παράλληλα, μερική απομάκρυνση του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη αποφάσισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όπου εκφράζεται η απαίτηση για εγγύηση της ασφάλειάς τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. «Μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας στην Τρίπολη και άλλοι Ρώσοι πολίτες θα απομακρυνθούν τις επόμενες ημέρες οδικώς μέσω Τυνησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, με την οποία παρέχεται η διαβεβαίωση ότι κανείς Ρώσος πολίτης, από όσους παραμένουν στη Λιβύη, δεν έχει τραυματιστεί από την στρατιωτική επιχείρηση. «Απαιτούμε και πάλι από τους συμμετέχοντες στην στρατιωτική επιχείρηση να εγγυηθούν την ασφάλεια στους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του χρονικού διαστήματος που θα κινούνται οι αυτοκινητοπομπές της εκκένωσής τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι η αποτίμηση της επιχείρησης αυτής από ρωσικής πλευράς έχει ήδη γίνει και δεν έχει μεταβληθεί.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στον Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί από την εξουσία και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία για το αν ο Καντάφι θα πρέπει να παραιτηθεί ο Ερντογάν είπε: «Έχει ήδη παρέλθει αυτή η περίοδος, αυτοαναιρείται». «Τα πρώτα λόγια του Καντάφι ήταν σημαντικά όταν είπε ότι δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Αν δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα τότε θα πρέπει να παραδώσει τη χώρα σε όποιον έχει νομιμότητα», είπε ο κ.Ερντογάν, ο οποίοςεπανέλαβε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καντάφι πολλές φορές μέσα στο μήνα και του πρότεινε να διορίσει έναν πρόεδρο που να διαθέτει τη λαϊκή στήριξη ως τρόπο διεξόδου από την κρίση.

Βασικός σκοπός πρέπει να είναι η αποτροπή των επιθέσεων εναντίον του άμαχου λαού στη Λιβύη και η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενημέρωσαν σχετικά με την επιχείρηση τηλεφωνικώς τον Τούρκο ομόλογό τους, Αχμέτ Νταβούτογλου , και επισημαίνεται ότι ο Τούρκος υπουργός, απευθυνόμενους στους ομολόγους του είπε πως «η Τουρκία εξαρχής επιθυμούσε η αντίδραση και η στάση που θα υπάρξει για τις επιθέσεις εναντίον του λαού στη Λιβύη να εκδηλωθούν στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και με βοήθεια και υποστήριξη από την περιοχή και να έχουν για βασικό σκοπό την αποτροπή των επιθέσεων εναντίον του άμαχου λαού». Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία αποδίδει σημασία στην εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τρόπο, που θα διασφαλίζεται η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και η ασφάλεια και ευημερία του λαού της Λιβύης». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι, ως εκ τούτου, η Τουρκία «θα προσφέρει την εθνική συμβολή που θα κρίνει αναγκαία για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων με τρόπο που να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του λαού της Λιβύης».

«Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ωριμάσει στη σκέψη, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή για παρόμοιους δικτάτορες». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ , ο οποίος, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση BNT, εστίασε στο ότι η επιχείρηση διεξάγεται κατόπιν απόφασης των νομίμων θεσμών της διεθνούς κοινότητας και στη βάση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα υποστηρίζει τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις στη συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Η Αλβανία είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις στη διεθνή συμμαχία για την πραγματοποίηση της σημαντικής αποστολής της υπέρ της ελευθερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο" ανέφερε ο κ. Μπερίσα. Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της συμμαχίας ο κ. Μπέρισα τονίζει: «Οι επιχειρήσεις αυτές συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και είναι απολύτως νόμιμες με στόχο τους την υπεράσπιση των Λίβυων πολιτών του άγριου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι που έχει προκαλέσει πολλά θύματα».

Το Ιράν προειδοποίησε τους Λίβυους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις δυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν έναν νεο-αποικιακό έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας. «Το παρελθόν τους και οι πράξεις των κυρίαρχων χωρών στο να καταλαμβάνουν καταπιεσμένες χώρες σημαίνει ότι οι προθέσεις τους με τέτοιες κινήσεις τίθενται πάντα υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ στο πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA. «Αυτές οι χώρες εισβάλλουν συνήθως με ελκυστικά σλόγκαν ότι θα στηρίξουν το λαό, αλλά εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα εξουσιάζοντας τις χώρες και συνεχίζοντας την αποικιοκρατία με μία νέα μορφή», είπε ο ίδιος.

Η Ινδία εξέφρασε τη λύπη της για τις διεθνείς στρατιωτικές επιδρομές στη Λιβύη και ζήτησε ειρηνική επίλυση της διαμάχης. «Η Ινδία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη συνεχιζόμενη βία, τη σύγκρουση και την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ινδία εκφράζει τη λύπη της για τις αεροπορικές επιθέσεις που γίνονται. Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί θα έπρεπε να μετριάζουν και όχι να αυξάνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση των πολιτών της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που καλεί όλες τις ενεχόμενες πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα και με διάλογο στον οποίο πρέπει να εμπλακούν ο ΟΗΕ και οι περιφερειακοί οργανισμοί. Η Ινδία ήταν μια από τις πέντε χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

Ο πάπας Βενέδικτος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ζωές των αμάχων στη Λιβύη και έκανε έκκληση στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να αναλογιστούν την ασφάλειά τους. Ο ποντίφικας κάλεσε «εκείνους που έχουν την πολιτική και στρατιωτική ευθύνη να αναλογιστούν την ασφάλεια των πολιτών και να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια». Ο πάπας είπε: «Παρακολουθώ τώρα τις τελευταίες εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και προσεύχομαι για όσους εμπλέκονται στη δραματική κατάσταση στη χώρα».

http://news.pathfinder.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη