21 Μαρ 2011

Αυγή της Οδύσσειας (Γιατί αλήθεια επιλέξανε ένα Ελληνικό όνομα;;)

Αυγή της Οδύσσειας: Νατοϊκό σφυροκόπημα Λιβυκών θέσεων

Τρίπολη, Λιβύη.- Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Τα ξημερώματα της Κυριακής ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη....<>
Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων δικτύων, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων.
«Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Λόριμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις και σήμερα. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις» είπε ο Λόριμερ.
Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις και τη λιβυκή αεράμυνα. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)».
Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις και, σύμφωνα με το BBC, οι στρατιωτικοί διενεργούν τον πρώτο απολογισμό από τις στοχευμένες επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα.
Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι ο ίδιος είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ενώ το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην περιοχή με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα όπλα.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΠΛΩΝ
Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει όπλα στους Λίβυους, με στόχο να εξοπλίσει μέσα στις επόμενες ώρες ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.
Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν την πόλη Μιζουράτα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκου έχουν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων.
«Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακόμα σε τρία κτίρια του κεντρικότερου δρόμου της πόλης. Φαίνονται έτοιμοι ν΄ανοίξουν πυρ σε ο,τιδήποτε κινείται. Κανείς δεν τολμά να διασχίσει το δρόμο. Η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι ήρεμη σήμερα, ωστόσο οι ταξιαρχίες του Καντάφι παραμένουν στα περίχωρα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης και το Al Arabiya αναφέρει ότι κατά τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ακόμη.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, υποστηρικτές του καθεστώτος έχουν συγκεντρωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά και έξω από το παλάτι του Καντάφι στην Τρίπολη, προκειμένου να δημιουργήσουν ανθρώπινες ασπίδες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημεία κοντά στο παλάτι έχουν ήδη γίνει στόχοι βομβαρδισμών.
Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Σε νέο διάγγελμά του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για «πόλεμο διαρκείας», προβλέποντας την «αναπόφευκτη ήττα της Δύσης».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» λέει ο Λίβυος ηγέτης, που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Δύσης ισοδυναμούν με τρομοκρατική επίθεση -από την οποία, μάλιστα, η Λιβύη «θα βγει ενισχυμένη».
Προσπαθώντας να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις απομένουν στο λιβυκό καθεστώς, ο συνταγματάρχης ανέφερε ότι όλοι «οι Λίβυοι πιάνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα», υποσχόμενος στη Δύση έναν πόλεμο διαρκείας.
ΕΚΚΛΗΣΗ
Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών». Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό».
Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης».
Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί την Κυριακή στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς «δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».
Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη