(ΣΚΑΪ TV, 2 Μαρτίου 2011).
Σία Κοσιώνη: Σταθερή μεν η αξιολόγηση της Standard & Poor’ s, περιλαμβάνει όμως ένα σοβαρό “αλλά”...
Μπάμπης: Και αυτό το “αλλά” δείχνει ότι μπροστά μας έχουμε τον κατήφορο και όχι κάτι καλύτερο. Μας προειδοποιούν ότι... έτσι όπως είναι τα πράγματα “δεν σας υποβαθμίζουμε τώρα”. Τους ευχαριστούμε πολύ! Είχε άλλωστε προηγηθεί η υποβάθμιση της Fitch και πολλοί είχαμε ανησυχήσει αν θα ακολουθήσει η Standard & Poor’ s. Το “αλλά” εξηγείται όμως ότι στους επόμενους δύο μήνες θα πάρουμε μια νέα απόφαση.
Τι θα τους επηρεάσει; Θα τους επηρεάσουν οι αποφάσεις με τις οποίες θα οργανώσει η ευρωζώνη το θέμα των αρμοδιοτήτων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) μετά το 2013. H S&P μας λέει πως αν πρόκειται να μην πληρωθούν κανονικά οι υποχρεώσεις των κρατών (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, αν μπει στον Μηχανισμό) απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν βάλει λεφτά και σε επενδυτικούς οίκους, αν δηλαδή γίνει αναδιάρθρωση και δεν αποπληρωθούν ολόκληρα τα χρέη, τότε η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Είναι πράγματι ένα τεράστιο θέμα το πως ακριβώς θα οργανωθεί η υπόθεση της αναδιάρθρωσης. Είπαμε χθες η αναδιάρθρωση ξαναέρχεται στο τραπέζι. Όχι βεβαίως για “αύριο το πρωί” αλλά για το 2013. Με τη διαφορά όμως ότι οι αγορές θέλουν να ξέρουν και να κρίνουν εδώ και τώρα τι θα γίνει το ’13. Κι εμείς άλλωστε θέλουμε να φύγει από πάνω μας η απειλή της χρεοκοπίας.
Σία Κοσιώνη: Αυτό τώρα δεν είναι άμεσα στο χέρι μας. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος προβληματισμός της Standard and Poor’s που έχει να κάνει αποκλειστικά με το πως θα διαχειριστούμε εμείς τα πράγματα...
Μπάμπης: Πράγματι και προκαλεί έκπληξη διότι συνήθως οι άνθρωποι των οίκων αξιολόγησης δεν μπαίνουν σε χωράφια. Λένε, το πολύ, μια κουβέντα για τα κοινωνικά πράγματα. Εδώ όμως σημειώνουν ότι «μπορεί να σας υποβαθμίσουμε και σύντομα και για ένα λόγο που δεν εξαρτάται από τα προηγούμενα αλλά με την πολιτική σας κατάσταση. Δεν υπάρχει υποστήριξη, λένε, στο Πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται, υπογραμμίζουν, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν το θέλουνε.
Σία Κοσιώνη: Γιατί προειδοποιούν ότι αν μας υποβαθμίσουν θα το κάνουν μόνον κατά δύο βαθμούς;
Μπάμπης: Ευτυχώς. Αν δεν το λέγανε ή αν λέγανε και άφηναν ανοικτό το θέμα μιας μεγαλύτερης υποβάθμισης, ορισμένα από τα ομόλογα, τα καλυμμένα ομόλογα, που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες και με τα οποία δανείζονται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περικοπούν πολύ περισσότερο απ' ότι σήμερα. Δεν φτάνει δηλαδή που δεν έχουμε αρκετά χρήματα, δεν φτάνει που στους επόμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες θα υποφέρουν αγρίως και μαζί τους η οικονομία, αν μας υποβάθμιζαν περισσότερο η ζημιά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Από τον ΣΚΑΪ