16 Μαρ 2011

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ...Ιταλικό πλοίο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα !

Απέκρυψε η κυβέρνηση το γεγονός. Στο Καστελόριζο έγινε και είναι συνέχεια των εχθρικών και υπερφίαλων δηλώσεων Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ιταλικό πλοίο, μελετούσε τη χάραξη διαδρομής για να ποντίσει καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ Ιταλίας και Ισραήλ κι όταν μπήκε στα ελληνικά ύδατα, παρενοχλήθηκε από ...Τουρκική κορβέτα.
Οι Τούρκοι ανέλαβαν τον έλεγχο των συνόρων μας;
Διαβάστε τι είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ.Δελαβέκουρας:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 16-3-2011
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Η «Αυγή» γράφει σήμερα ότι το Σάββατο που μας πέρασε ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος με άδεια ελληνική και ισραηλινών συμφερόντων επιχειρούσε να ποντίσει καλώδιο για έρευνες σχετικά με πιθανή οδό μελλοντικού αγωγού. Εξεδιώχθη από τουρκική φρεγάτα, έδωσε στο ιταλικό σκάφος και από εκεί στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συντεταγμένες τουρκικής υφαλοκρηπίδας και θα ήθελα να σας ρωτήσω: Πρώτον, γιατί η Κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός. Δεύτερον, ποιές είναι οι συντεταγμένες που έδωσε η Τουρκία και αν είναι δημοσιεύσιμες. Τρίτον, εάν απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών με δικές του συντεταγμένες, είχε συμβεί και με το νορβηγικό σκάφος πριν δύο χρόνια κάτι αντίστοιχο. Τέταρτον, εάν θα επιστρέψει το ιταλικό σκάφος στην περιοχή, διότι ήταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι, ένα ιταλικό πλοίο ζήτησε και έλαβε τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο άδειες από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές. Σκοπός της αποστολής του πλοίου ήταν η μελέτη για χάραξη διαδρομής για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, το οποίο θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο παρενοχλήθηκε, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, από τουρκική κορβέτα και υπήρξε άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών με την πραγματοποίηση διαβήματος από την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το διάβημα είναι ισοδύναμο της εκδίωξης; Και δε μου απαντήσατε, δεύτερον, για τις συντεταγμένες που έδωσαν λέγοντας ότι εδώ είναι τουρκική ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει και τρίτον, εάν θα επιστρέψει το καράβι στη θέση του.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας ήταν παράνομη και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε άμεσα η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Στο διάβημα που έγινε διατυπώθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται πάνω στα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας και ήταν άμεση η ενέργειά μας, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε στην τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειές της είναι παράνομες και ταυτόχρονα να διατυπώσουμε, με σαφήνεια, τις δικές μας θέσεις.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή το επεισόδιο έγινε κάτω από το Καστελόριζο, θεωρείτε ότι υπάρχει κλιμάκωση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε τις τουρκικές θέσεις και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η παρενόχληση. Οι ελληνικές θέσεις δεν μπορούν να θιγούν από οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια, διότι ακριβώς οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα τις υπερασπίζεται όποτε χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Παρακαλώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη