8 Μαρ 2011

Όπως τον Αλ Καπόνε

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η πολιτική ζωή έχει εισέλθει για τα καλά στον αστερισμό των σκανδάλων, της σκανδαλολογίας και της ανυποληψίας. Με το λίθο του αναθέματος να πέφτει επί δικαίων και αδίκων. Μια κοινωνία οργισμένη γιατί καλείται να πληρώσει το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης και από πάνω  κάποιοι να της βγάζουν και τη γλώσσα λέγοντάς της «μαζί τα φάγαμε». Εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές, ευνουχισμένες από τον «νόμο περί ευθύνης υπουργών», που με την πενταετή παραγραφή των αδικημάτων στα πολιτικά πρόσωπα επιβάλει μια δικαιοσύνη δύο
ταχυτήτων. Άλλη για τον πολίτη και άλλη για τον πολιτικό.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, σε τελική ανάλυση τι μπορεί να γίνει; Θα παρακολουθούμε κάποιους επίορκους πολιτικούς που βούτηξαν το δάχτυλο στο μέλι να πίνουν στην υγεία των κορόιδων; Όπου κορόιδο, ο φορολογούμενος ελληνικός λαός!  
Στις οργισμένες πορείες ακούγεται το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δημιουργήθηκε μόνο από τη διαφθορά πολιτικών που, κατά το κοινώς λεγόμενο, «τα έπιασαν». Το πρόβλημα οφείλεται πρωτίστως στη διόγκωση του δημόσιου τομέα και την κοινωνική πολιτική με δανεικά. Σε τέτοιες, όμως, περιόδους κρίσεων, που αξιώνουμε μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, έχει αξία η παραδειγματική τιμωρία των «λαδιάριδων» πολιτικών. Και αφού με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορούν να τιμωρηθούν, ας δούμε τουλάχιστον πώς μπορούμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.
Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για έλεγχο του πόθεν έσχες όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από τη μεταπολίτευση έως σήμερα δείχνει το δρόμο. Έτσι μπορούμε να δούμε αν κάποιες υπογραφές για συμβάσεις και προμήθειες του δημοσίου έπεσαν με το αζημίωτο. Ό,τι περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν θα πρέπει να δημευθούν και οι κάτοχοί τους να διωχθούν για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή. Γιατί όπως λέει ο λαός «ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται».
Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Όταν αυτή υπάρχει το κράτος λειτουργεί. Σας θυμίζω ότι στην Αμερική του μεσοπολέμου, το διαβόητο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε τον «έχωσαν» μέσα και τερμάτισαν την αιματηρή καριέρα του με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Έτσι απλά…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη