11 Μαρ 2011

Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11-03-2011.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:



18:30–19:30: Διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ, Χρ. Ελευθεριάδη με θέμα:


"Πυρηνοποίηση-Δημιουργία των στοιχείων (και ημών) στο Σύμπαν"

Περίληψη:

Το θέμα που θα συζητηθεί αφορά τη δημιουργία των στοιχείων από τα στοιχειώδη σωματίδια. Θα αναφερθούμε κατ'αρχήν με όρους βασικής φυσικής, συνοπτικά, στα στοιχειώδη σωματίδια και στις δυνάμεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τη δημιουργία των πρώτων στοιχείων στο αρχέγονο Σύμπαν, κατά τη Μεγάλη Έκρηξη. Το υλικό αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των αστέρων, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται το "εργαστήριο" όπου δημιουργούνται όλα τα στοιχεία, από το Ήλιον μέχρι και τα υπερουράνια. Τέλος θα συζητήσουμε τη διαδικασία διασποράς όλων αυτών των στοιχείων στο μεσοαστρικό χώρο, από όπου δημιουργήθηκαν άστρα επόμενης γενιάς, οι πλανήτες και στο τέλος και εμείς οι ίδιοι, ως έμβια όντα.

19:30-22:00: Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσική
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη