11 Μαρ 2011

O Kώστας Γκιουλέκας για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θεσαλονίκη

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή τη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανακαλύπτουμε τις εξαιρετικές σχέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, προκαλούσε τη χώρα μας, δηλώνοντας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο.

Χαιρόμαστε, επίσης, γιατί ο κ. Μπουτάρης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον εκπρόσωπο της χώρας που μονομερώς εγείρει αξιώσεις, με τις γκρίζες ζώνες, στο Αιγαίο και θεωρεί casus belli την εκ μέρους της Ελλάδας άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Προφανώς, η στήριξη του κ. Μπουτάρη από το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξαντλείται έως του σημείου να έχουν εκχωρηθεί στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού συζητά με τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. για θέματα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στη Θεσσαλονίκη.

Βεβαίως, η Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει μία ανοιχτή πόλη, στην οποία ο καθένας απολαμβάνει ο απολύτως τα δικαιώματά του.

Βεβαίως, σ’ αυτή την ανοιχτή πόλη θέλουμε επισκέπτες από κάθε χώρα. Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη θα πρέπει να συμβαδίζει με τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, θυμίζουμε στον κ. Μπουτάρη ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τουριστικός πράκτορας της γείτονος χώρας, αλλά ο κύριος εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Απαιτείται, επομένως, πολύ μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες στη διπλωματία μπορούν να δημιουργήσουν κακά προηγούμενα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη