ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Θεσσαλονίκη.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, φορέας συσπείρωσης 392 σωματείων σε όλο τον..
Ελλαδικό χώρο, έκρινε θετικά την ελεύθερη και απρόσκοπτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά της Τραπεζούντας του Ευξείνου Πόντου, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Το γεγονός αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μειώνει, αντιθέτως δυναμώνει την προσπάθεια Διεθνούς Αναγνώρισης και καταδίκης της αποτρόπαιης πράξης της δολοφονίας δηλαδή, 353.000 αθώων θυμάτων που συνιστά το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός ιστορικού γεγονότος που προστέθηκε στις Γενοκτονίες των Αρμενίων και Ασσυροχαλδέων στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.
Οι Γενοκτονίες των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυροχαλδέων υπήρξαν τα προοίμια και τα συνοδά πρότυπα για την οριστική λύση που σχεδίασε και εκτέλεσε το ναζιστικό καθεστώς στην κεντρική Ευρώπη, με θύματα εκατομμύρια Εβραίους, Γερμανούς αντικαθεστωτικούς, Ρομά, Σλάβους Ανατολικοευρωπαίους και άλλους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διά της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, με σημαντική πλειοψηφία το 2006, κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν αναγνωρίζοντας τα τραγικά αυτά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα για να έχει μια ειρηνική και απρόσκοπτη Ευρωπαϊκή προοπτική.
Το δίκαιο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού για την Αναγνώριση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζεται με σαφήνεια στην καταστατική χάρτα του ΟΗΕ δεν έχει εκδικητικό χαρακτήρα εναντίον των σημερινών κατοίκων της γειτονικής χώρας, αλλά αποτελεί ένα ασφαλές εχέγγυο για την ουσιαστική συμφιλίωση κατά το παράδειγμα του αειμνήστου πρώην Καγκελαρίου της Δυτικής Γερμανίας Βίλλυ Μπράντ, που ζήτησε γονατιστός συγγνώμη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Βαρσοβία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που επισκέπτεται την φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει την δυνατότητα περπατώντας στις κεντρικές οδούς να επισκεφθεί το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που κατασκεύασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και να μιμηθεί τον αείμνηστο Γερμανό συνάδελφό του στην πολιτική, που υπήρξε ένας από τους πυλώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής συνοχής και ολοκλήρωσης. Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από την Βαρσοβία.