28 Απρ 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στο 70% με «haircut» πάνω 30% τιμολογούν τα ελληνικά διετή ομόλογα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί!

Του Βασίλη Τσεκούρα

Haircut πάνω από 30% έχουν προεξοφλήσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για τα ελληνικά ομόλογα!

Βόμβα της ΙΝG ότι τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το διετές ομόλογα έχει απόδοση 25,7%, δηλαδή 2.430 μονάδες βάσης!

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα «κούρεμα» των ομολόγων αυτών, καθώς εκτιμούν ότι δεν μπορούν να εξοφληθούν. Υπάρχει φυσικά και η άλλη άποψη που λέει ότι μεταφέρουν αυτό το ομόλογο στο μέλλον.

Αυτό που κάνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί πλέον, είναι ότι έχουν αρχίσει να τιμολογούν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά διετή και πενταετή ομόλογα πιο χαμηλά, προεξοφλώντας ένα σημαντικό haircut της τάξεως του 30% – 35%.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της ING. Με τις τιμές για τα διετή ελληνικά ομόλογα στο 70% της ονομαστικής αξίας, στα δεκαετή στο 55% και στα τριακονταετή ομόλογα στο 50%, “ένα haircut 50% έχει πρακτικά τιμολογηθεί στα ομόλογα λήξης πέντε ετών και άνω”.

Για τα διετή σημειώνει ότι θα χρειαστεί απόδοση 45% πριν τιμολογηθεί ένα haircut 50% “γεγονός που καθιστά την τρέχουσα αποτίμηση… να φαίνεται σχετικά ήπια”.

Ωστόσο, αυτού του είδους την τιμολόγηση δεν την έχουν κάνει ακόμα οι τράπεζες, καθώς υπολογίζουν τα ομόλογα στο 100%, χωρίς δηλαδή να εκτιμούν κανένα κούρεμα, γι’ αυτό φυσικά γίνονται και συνεχώς τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενισχύεται συνεχώς κεφαλαιακά.

Όπως έχουμε γράψει ξανά στο Olympia, όσο αυξάνει το spread των ομολόγων, τόσο περισσότερο κερδίζουν όσοι αγοράζουν τώρα. Ο λόγος; Όσο η απόδοση ανεβαίνει, τόσο χαμηλότερη αξία αποκτούν. Συνεπώς, είτε σε περίπτωση haircut είτε στο ενδεχόμενο μείωσής τους γιατί η χώρα θα έχει βγει αλώβητη από την κρίση, όσοι τα κατέχουν θα κερδίσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη