Η μελέτη, σημείο αναφοράς στη σχετική βιβλιογραφία, από την οποία αντλούν στοιχεία οι περισσότεροι ερευνητές στον κόσμο, τιτλοφορείται: "THE SIZE AND PERFORMANCE OF PUBLIC
SECTOR ACTIVITIES IN EUROPE" και είναι των:
HEINZ HANDLER, BERTRAND KOEBEL, PHILIPP REISS, MARGIT
SCHRATZENSTALLER. (δείτε την ολόκληρη, εδώ)
Σε αυτή και με βάση στοιχεία του 2002, η Ελλάδα κατελάμβανε την 15η θέση, ανάμεσα σε 19 χώρες, με πρώτη τη Σουηδία, όπου το 30% των υπαλλήλων απασχολείτο στον δημόσιο τομέα και την τελευταία η Ιαπωνία, όπου το ποσοστό ήταν 8,1% επί του γενικού πληθυσμού.
Για την Ελλάδα, η μελέτη λέει ότι το 2002, το ποσοστό το ποσοστό των Δ.Υ. ήταν 11,4%.
Εννιά χρόνια μετά, το ποσοστό αυτό έπεσε δραματικά, καθώς ο ρυθμός προσλήψεων στο δημόσιο φθίνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις.
Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.
Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα.
Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).
Για το θέμα γράψαμε στο taxalia πολλές φορές και ισόποσες τονίσαμε ότι δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, καθώς εκεί εκτρέπεται συνέχεια η κουβέντα,επειδή είναι εύκολη.
Όποτε λέει κανείς την αλήθεια, προσπαθώντας να αποδομήσει ψέμματα των κυβερνώντων με τα οποία δικαιολογούν την ανικανότητά τους, "πετάγονται" οι σχολιαστές να πουν τον καημό τους, για κάποια κακή εμπειρία που είχαν στην επαφή τους με αυτό.
Μα αυτό είναι μια άλλη κουβέντα ! Και βέβαια έχετε δίκιο. Αλλά αυτή η κουβέντα έγινε πολλές φορές.
Καιρός δεν είναι να γίνει και μια άλλη κουβέντα;
Γιατί, η Ελλάδα πτωχεύει, όταν το κύριο επίχείρημα, δηλαδή "για όλα φταίει ο τεράστιος δημόσιος τομέας που απορροφά πόρους του ΑΕΠ" και άλλα παραμύθια, έχει καταρριφθεί πανηγυρικά;
Την άποψή μας την είπαμε συνθηματικά: "Εξαγωγές ή θάνατος".
Ούτε ο δημόσιος τομέας φταίει, ούτε ότι "μαζί τα φάγαμε", ούτε ότι δουλεύομε λίγο και βγαίνουμε νωρίς στη σύνταξη, ούτε ότι φοροδιαφεύγαμε, ούτε κανένα άλλο από αυτά τα παραμύθια.
Αυτά τα έχουν δεκάδες άλλες χώρες στον ίδιο και χειρότερο βαθμό με εμάς (π.χ. Τουρκία), αλλά δεν χρεοκόπησαν !
Εμείς έχουμε τεράστιο χρέος γιατί τα κράτος μας δεν ποτέ είχε έσοδα. Και δεν είχε έσοδα γιατί δεν φόρους. Και δεν είχε φόρους γιατί δεν είχε μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που να εξάγουν, να κερδίζουν και να πληρώνουν φόρους.
Και δεν είχε επιχειρήσεις, γιατί στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, διώκεται περισσότερο από ότι οι Χριστιανοί επί Διοκλητιανού.
Διώκεται από την ανελέητη γραφειοκρατία (την οποία η παρούσα κυβέρνηση δεκαπλασίασε μέσα σε 1 χρόνο !).
Στην Ελλάδα, με πολύ απλά λόγια, δεν μπορείς να κάνεις bussiness. Βρίσκεις μπροστά σου μόνο εμπόδια, όταν σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, βρίσκεις μόνο ευκαιρίες.
Κι αυτή η κυβέρνηση, παρά τη στρατηγική της στόχευση να μειώσει τη γραφειοκρατία, κατάφερε να κάνει τη χώρα, ένα απέραντο χαρτομάνι (έστω και ηλεκτρονικό τώρα) κι έπνιξε τις επιχειρήσεις, σε τόνους νόμων, εγκυκλίων, διατάξεων και υποχρεώσεων. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία στον κόσμο.Κανείς δεν ξέρει "τι ισχύει" ! "Έχασαν την μπάλα" όλοι !
Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον λογιστή σας.
Β.Π.(Ελεύθερος επαγγελματίας) taxalia.blogspot.com