9 Απρ 2011

Ο συμπαθής κ. Ψωμιάδης και η καταδίκη του

O δικηγόρος Αθηνών, Σωτήριος Καλαμίτσης, συνεισφέρει με βαρυσήμαντο άρθρο στη νομική διερεύνηση του θέματος, που ξεκίνησε το taxalia

Διάβασα πάρα πολλά για την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω και εγώ ορισμένες απόψεις:

1] Πολλοί μέμφονται τη Δικαιοσύνη που κατεδίκασε έναν, ο οποίος δεν «έφαγε», ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι «έφαγαν». Οι δικαστές, όμως, δεν μπορούν να κρίνουν με βάση αυτά που γράφουν οι εφημερίδες ή αυτά που πιστεύει ο λαός. Έχουν τον νόμο μπροστά τους και τη συνείδησή τους. Έτσι..
 ορίζει το Σύνταγμα, έτσι ορίζουν και οι εκτελεστικοί αυτού νόμοι. Καλούνται, λοιπόν, να κρίνουν μία συγκεκριμένη υπόθεση ανεπηρέαστοι από οποιαδήποτε άλλη με βάση συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και με γνώμονα την «ισότητα εν τη νομιμόμητι». «Ισότης εν τη παρανομία» δεν υπάρχει. Πιο απλά: δεν μπορεί ο δικαστής να κρίνει ότι ο προ αυτού κατηγορούμενος για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη οδηγός πρέπει να αθωωθεί, επειδή χιλιάδες άλλοι οδηγοί παραβιάζουν καθημερινώς τον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη, όπως και αυτός [ο δικαστής] γνωρίζει άριστα, αφού κατοικεί σ’ αυτόν τον πλανήτη και όχι στον ΄Αρη.

2] Διάβασα ότι έχει καταργηθεί η ιδιάζουσα δωσιδικία των περιφερειαρχών. Τούτο δεν είναι ορθό. Διότι ναι μεν ο ν. 3904/2010 αντικατέστησε το σχετικό άρθρο 111 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας, με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται πλέον στη νέα διατύπωση αυτής της διάταξης ιδιάζουσα δωσιδικία για δημάρχους και νομάρχες, αλλά τούτο έγινε, διότι ήδη υπάρχει η ειδική διάταξη του άρθρου 235 ν. 3852/2010 [Καλλικράτης] που ορίζει ότι: "1. Οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, καθώς και οι πρόεδροι των συνδέσμων υπάγονται στην ιδιάζουσα δωσιδικία των άρθρων 111 παρ. 7 και 112 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύει…»

3] Τι γίνεται σε περίπτωση που ο κ. Ψωμιάδης τεθεί σε αργία ή εκπέσει του αξιώματός του;
Τα άρθρα 161 και 621 του ν. 3852/2010 προβλέπουν τα ακόλουθα, από τα οποία ο καθένας, και μη νομικός, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του με απλή γραμματική ερμηνεία:
Άρθρο 161 -Αναπλήρωση και αντικατάσταση Περιφερειάρχη ή αιρετού Αντιπεριφερειάρχη. 1. Τον περιφερειάρχη όταν απουσιάζει ή κωλύεται ή έχει τεθεί σε αργία ή για οποιονδήποτε λόγο η θέση είναι κενή, στα καθήκοντα του τον αναπληρώνει ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει. 2. Αν ο περιφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντα του ασκεί, ώσπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης, που αυτός έχει ορίσει. 3. Αν δεν έχει οριστεί αντιπεριφερειάρχης, η αναπλήρωση του περιφερειάρχη γίνεται από τον περιφερειακό σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση…..

Άρθρο 162 - Εκλογή νέου Περιφερειάρχη
1.Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 161, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, …………….και εκλέγουν, με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως περιφερειάρχη. …. 2. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτεί η παράγραφος 1, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. ΄Ολες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσα τους. ……………3. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2. 4. Αν και στη συνεδρίαση αυτή δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου….»

4] Διάβασα, επίσης, πολλά περί εκπτώσεως, αργίας, τελεσιδίκων αποφάσεων κ.λπ. Για να εκπέσει ο κ. Ψωμιάδης, πρέπει να έχει καταδικασθεί αμετακλήτως. Το άρθρο 236 ν. 3852/2010 ορίζει:
« Έκπτωση εξαιτίας καταδίκης. 1. Οι περιφερειάρχες, οι ανππεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους: α. …………. β. Αν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας. 2…. β.α. Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν.»

Άρα, ορθώς επεσήμαναν taxalia ότι απαιτείται αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για να εκπέσει ο κ. Ψωμιάδης

5] Όσο για την αργία, ιδού τι ορίζει το άρθρο 233 ν. 3852/2010:
1. Στους περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων, επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι μηνών και της έκπτωσης. 2. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές της προηγούμενης παραγράφου στους αιρετούς που αναφέρονται σε αυτή: α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια, β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. 3. … 4. Τα πειθαρχικά παραπτώματα της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή, η οποία αρχίζει από την ημέρα που διαπράχθηκαν.»

Μπορεί, λοιπόν, ο Ελεγκτής Νομιμόμητος να κινήσει τη διαδικασία θέσης του κ. Ψωμιάδη σε αργία, αλλά όχι εάν έχει παρέλθει 5ετία από τη διάπραξη του αδικήματος [εν γνωρίζω πότε διαπράχθηκε το αδίκημα]. Αν η 5ετία δεν έχει εκπνεύσει, τότε οφείλει να τον θέσει σε αργία, για να μην ελεγχθεί ο ίδιος για την παράλειψή του.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και αναμένω αντίλογο με βάση το αξίωμα «ουδεμία νομική άποψη απροσμάχητη».

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
"ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"

διαβάστε συμπληρωματικά:

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη