30 Μαΐ 2011

Άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μάχη της Κρήτης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο.


Ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αναγνωρισθεί από τους ιστορικούς η Μάχη της Κρήτης (20-31 Μαϊου 1941) .

Η Κρήτη λόγω της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής της θέσης αποτελούσε κομβικό σημείο στα πλάνα του Χίτλερ και η κατάκτηση της νήσου θεωρείτο αναγκαία προτού επεκτείνει τις επιθέσεις του προς την Ανατολή και τη Ρωσία.

Το σχέδιο ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή του, λόγω του εύρους της επιχείρησης που στηριζόταν στη χρησιμοποίηση 13.000 επίλεκτων αλεξιπτωτιστών.

Η μάχη της Κρήτης χαρακτηρίστηκε από την παλλαϊκή αντίσταση που κατέβαλε ο κρητικός λαός στις κατοχικές δυνάμεις. Παρά την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και με την συμπαράσταση των συμμαχικών δυνάμεων (κυρίως Βρετανών και Νεοζηλανδών) η μάχη κράτησε πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματίσει ο Χίτλερ. Η νίκη των κατακτητών θεωρήθηκε ως «Πύρρειος» νίκη. Οι κατοχικές δυνάμεις κατέγραψαν τεράστιες απώλειες που ξεπέρασαν σε αριθμό τις απώλειες που κατέγραψαν σε όλη την Ελλάδα. Ο Διοικητής του Γερμανικού Σώματος Αεροπορίας Στούντεντ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών».

Δεν θεωρώ σκόπιμο να μπω σε εξαντλητικές λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Ιστορικοί Έλληνες και μη το έχουν πράξει ενδελεχώς και με ιδιαίτερη επιτυχία. Σημασία έχει να θυμηθούμε τη συμβολή της ηρωικής αντίστασης στα πλαίσια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού στρατού. Συγκεκριμένα καθυστέρησε για 10 μέρες την επίθεση κατά της Ρωσίας, δίνοντας τη δυνατότητας στη Ρωσία αλλά και υπόλοιπους συμμάχους να ανασυνταχθούν ενώ, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν, ματαίωσαν τα σχέδια τους για αντίστοιχη κατάληψη της Κύπρου, της Μάλτας και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι ανίκητος.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε από τη μάχη της Κρήτης είναι διαχρονικό. Στις ιστορικές και ταυτόχρονα δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας, όπου η έλλειψη οράματος και ελπίδας κυριαρχεί στους νέους μας ενώ η κρίση θεσμών και αξιών είναι πρόδηλη, ίσως κάνει πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ τη στιγμή να στρέψουμε το βλέμμα στους αγώνες των προγόνων μας Κρητών. Να εμπνευστούμε από την αγωνιστικότητα, τη συνεκτικότητα και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, αγωνιζόμενοι για αξίες που σήμερα δεν είναι καθόλου αυτονόητες όπως ελευθερία, πατρίδα, αξιοπρέπεια, οικογένεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη