...και αυτό που αναρωτιούνται όλοι είναι πως θα αντιδράσει η αγορά σήμερα, που θα είναι ανοικτό το Λονδίνο.
Της Αμαλίας Κάτζου
Όταν το dealing rooms του Λονδίνου, από τα οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εντολών, είναι κλειστά και η αγορά υποχωρεί κατά 2%, τι θα συμβεί όταν θα ανοίξουν" Αυτό αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με την αγορά και περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν σήμερα οι διεθνείς παίκτες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ και το επικρατέστερο σενάριο "βλέπει" συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Εκτός από όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, το θρίλερ με την πέμπτη δόση και οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την τρόικα, το Χ.Α. βρίσκεται αντιμέτωπο και με επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες. Σημειώνεται πως την προηγούμενη Παρασκευή η Alpha Bank ότι ανακοίνωσε ότι κατά την Γενική Συνέλευση στις 21 Ιουνίου θα ζητήσει από τους μετόχους την έγκριση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το συνολικού ύψους των οποίων εκτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ.
Η δυσμενής διεθνή συγκυρία με τις όψιμες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και το εγχώριο πιεστικό timing με τα πάγια δημοσιονομικά προβλήματα και τις πληροφορίες για ΑΜΚ από τις τράπεζες, δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά έτσι κι αλλιώς είχε εσχάτως πτωτικό momentum, οπότε παραδίνεται εύκολα στις πιέσεις.
Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου από κάποια μεγάλη τράπεζα θα βγάλει στην επιφάνεια (ξανά) τις παθογένειες της αγοράς όπως είναι η μεγάλη ρηχότητα, σκηνικό που δημιουργεί στρεβλώσεις και αναξιοκρατία στο ταμπλό, ωθώντας μονοφασικά την όποια ρευστότητα. Αυτό είναι που προβληματίζει τους αναλυτές και φέρνουν ως παράδειγμα την ΑΜΚ της Εθνικής, η οποία στράγγιξε τη ρευστότητα της αγοράς και δημιούργησε αρνητικό momentum.
Yπό αυτών των συνθηκών στη χρηματιστηριακή πιάτσα το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το πτωτικό κλίμα και μάλιστα οι πιο επιφυλακτικοί δεν αποκλείουν υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1.000 μονάδων. Δυστυχώς η αγορά δεν μπορεί να βρει από πουθενά στήριγμα και έτσι είναι καταδικασμένη στην απαξίωση.
Αμαλία Κάτζου