31 Μαΐ 2011

Εξίσωση προς τα κάτω, για όλες οι συντάξεις

Της Ρούλας Σαλούρου | capital.gr

Με στόχο την εξίσωση προς τα κάτω, όλων των συντάξεων, «έκλεισε» από το υπουργείο Εργασίας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με το λογαριασμό, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, να πηγαίνει «συστημένος» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι, ήδη συνταξιούχοι, που πλήρωσαν μέσα σε ένα χρόνο άλλα 2 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο κύμα παρεμβάσεων που αποφασίστηκε υπό τον τρόμο μη λήψης της 5ης δόσης του δανείου από την Τρόικα, δεν αφορά μόνο τα «ρετιρέ» -εκτός εάν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη 300 ευρώ θεωρηθούν προνομιούχοι. Έρχεται δε, να προστεθεί στο μεγάλο πακέτο μέτρων του 2010, που στέρησε από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την 13η και 14η σύνταξη, με κέρδος για το δημόσιο σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, επεβλήθη ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με επιπλέον περικοπές σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που ήδη αποσαφηνίσθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων, σημαντική περικοπή των συντάξεων κατά μέσο όρο έως και 15%, αλλά και στην κατάλυση των κοινωνικών δομών, με μαχαίρι στο ΕΚΑΣ, ψαλίδισμα των δαπανών υγείας και μείωση σε όποιες παροχές στήριζαν την υπάρχουσα δομή ενός υποτυπώδους κοινωνικού κράτους δικαίου, έχουν κοστολογηθεί σε 9,5 δισ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, από την επιβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς, στις κύριες και νέας εισφοράς στις επικουρικές, αλλά και τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους, ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό, όχι γιατί οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, αλλά γιατί θα εφαρμοστούν στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούλιο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Από το 2012 και έως το 2015, που θα ξεδιπλωθεί στο σύνολό του το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο από παρεμβάσεις στις συντάξεις, θα κοπούν συνολικά 2,1 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη