14 Μαΐ 2011

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ                        Αθήνα 11-5-2011
ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γενική Συνέλευση και νέο Διοικητικό Συμβούλιο
των Ποντίων Εκπαιδευτικών
     Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση (14η από την ίδρυση του Συνδέσμου το 1998) το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Η επιτυχία αναφέρεται τόσο στη συμμετοχή των παρόντων μελών, όσο και στον γόνιμο και πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε. Παρά τη μεγάλη γκάμα των θεμάτων που συζητήθηκαν, δύο απ’ αυτά απασχόλησαν περισσότερο τη Γενική Συνέλευση: Οι σημαντικές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου σχετικά με το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και η απόφαση, μετά το επιστημονικό
συνέδριο της Κατερίνης το 2009, για τη συγγραφή ενός εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.
Ως προς το πρώτο ζήτημα έγινε σε βάθος ενημέρωση σχετικά με τα δύο διεθνή συνέδρια με τίτλο «Τρεις Γενοκτονίες μια Στρατηγική» που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, το πρώτο στην Κομοτηνή το Μάιο του 2008 και το δεύτερο και σημαντικότερο το Σεπτέμβριο του 2010 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους λαούς της Ανατολής, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμένιους και Ασσύριους. Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και από τη συζήτηση σχετικά με τη συνέχεια του αγώνα αυτού και ειδικότερα για τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση των Τριών Γενοκτονιών και το επόμενο 3ο συνέδριο, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.
Ως προς το ζήτημα της συγγραφής του εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου έγινε ευρεία ενημέρωση για το έργο και τις αποφάσεις της 12μελούς επιτροπής του Συνδέσμου  που ανέλαβε τη συγγραφή:  Το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελείται από 3 επίπεδα («τάξεις») με 20 διδακτικές ενότητες το καθένα, δηλαδή συνολικά θα περιλαμβάνει 60 διδακτικές ενότητες. Κεντρικό στοιχείο της κάθε ενότητας θα είναι το κείμενο, που κατά κανόνα θα είναι σχετικά σύντομο (όχι πάνω από 15 σειρές), θα ακολουθεί βασικό λεξιλόγιο, σύντομες γραμματικές παρατηρήσεις, ασκήσεις εμπέδωσης και οπτικοακουστικό υλικό. Αποφασίστηκε ο χωρισμός της επιτροπής σε 3 υποεπιτροπές, που η κάθε μία θα έχει την υποχρέωση για το επόμενο 6μηνο να ετοιμάσει 20 ενότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν στην επόμενη συνάντηση κατά το τέλος του Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου σε τόπο που θα οριστεί. Οι υποεπιτροπές αυτές είναι: 1. Δυτικής Μακεδονίας με Συντονιστή το Θόδωρο Κωνσταντινίδη, Φιλόλογο και Παιδαγωγό και μέλη τους: Αδαμίδη Νίκο (Δάσκαλο με μεταπτυχιακά) Κασκαμανίδη Γιάννη (Δάσκαλο,  Διδάκτορα). 2. Κεντρικής Μακεδονίας με Συντονιστή το Στάθη Πελαγίδη (Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας) και τους: Αλκμήνη Θεοδωρίδου (δασκάλα που διδάσκει για 4ο χρόνο την ποντιακή), Αλέκο Σπανίδη (Φιλόλογο) και Καϊλάρη Γιάννη (Σχολικό Σύμβουλο, Διδάκτορα). 3. Ανατολικής Μακεδονίας με Συντονιστή τον Παιδαγωγό Χατζηθεοδωρίδη Βασίλη και μέλη τους: Διαμαντή Λαζαρίδη (Δάσκαλο, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών), Φρόσω Χαραλαμπίδου (δασκάλα με μεταπτυχιακά) και Γιάννη Καλπακίδη (Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων). Τα λοιπά μέλη που δεν συμμετέχουν στις υποεπιτροπές, θα τις βοηθήσουν στο έργο τους μεμονωμένα το καθένα.
Μετά τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Ελεγκτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια το νεοεκλεγέν ΔΣ (του οποίου η θητεία είναι διετής) συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                  Παυλίδης Αντώνης (Αττική)
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Χαριτίδου Γεωργία (Αττική)
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:      Πελαγίδης Στάθης (Θεσσαλονίκη)
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:      Ανθόπουλος Κώστας (Θεσσαλονίκη)
ΤΑΜΙΑΣ:                      Αβραμίδης Κώστας (Θεσσαλονίκη)
ΜΕΛΗ:                        -Αμαραντίδης Νίκος (Κοζάνη)
-Καϊλάρης Γιάννης (Ημαθία)
-Καμενίδης Χρήστος (Θεσσαλονίκη)
-Κουμλίδου Κατερίνα (Θεσσαλονίκη)
-Πανικίδης Χάρης (Αττική)
-Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης (Δράμα).
Στην Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:
-Λαζαρίδης Διαμαντής (Δράμα)
-Παπαδόπουλος Γιάννης (Κιλκίς)
-Σαρασίδης Κώστας (Κοζάνη)
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δρ Παυλίδης Αντώνης              Δρ Χαριτίδου Γεωργία
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη