1 Μαΐ 2011

Η αφαίμαξη της εθνικής μας οικονομίας από το ταμείο του ΟΑΠ-ΔΕΗ

Άρθρο του Γρηγόρη Σολωμού,
πρώην Διοικητή του ΙΚΑ

Με τον Ν. 4491/66 η ΔΕΗ ανέλαβε την κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού της. Προς τούτο οι καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων (8% επί των πάσης φύσεως αποδοχών) περιέρχονται στη ΔΕΗ, η οποία έχει και την υποχρέωση της..
 κάλυψης όλων των δαπανών και των εν γένει παροχών των κλάδων σύνταξης, υγείας και πρόνοιας προς τους ασφαλισμένους της. Το ποσοστό που αφορά τον κλάδο της κύριας σύνταξης ήταν, μέχρι το 1993, 4,5% και του επικουρικού, μετά το 1976, 2,5%.


Στη συνέχεια, και σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2773/99:

α) Ιδρύθηκε ΝΠΔΔ με την επωνυμία Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) και με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

β) Το κράτος αποδέχθηκε αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Wyatt και Prudential, κατά την οποία «από τη λειτουργία του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ (που συστάθηκε με τον Ν. 4491/66) σχηματίσθηκε περιουσία του εν λόγω φορέα που ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ» και έτσι κατοχυρώθηκε η υποχρέωση του κράτους να καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες του νέου ασφαλιστικού φορέα ΟΑΠ-ΔΕΗ με καταβολές που συνιστούν πάγιο πόρο του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα, αναπροσαρμοζόμενου κάθε χρόνο, ως αντιπαροχή έναντι της περιουσίας αυτής του φορέα».

Δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο εμπνευστής της άποψης, που βέβαια απεδέχθη και η τότε κυβέρνηση (1999), ότι οι πόροι που προβλέπονταν από το άρθρο 7 του Ν. 4491/66 και που περιέρχονταν στη ΔΕΗ, μαζί με τις μη προβλεπόμενες εισφορές, που θα έπρεπε να υπολογισθούν ως διπλάσιες εκείνων των ασφαλισμένων (μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων για σύνταξη, ασθένεια και πρόνοια), άφηναν πλεόνασμα, το οποίον χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση και την αύξηση της περιουσίας της ΔΕΗ και ως εκ τούτου σχηματίσθηκε περιουσία του ασφαλιστικού φορέα, που ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ.

Για αντιπαροχή λοιπόν αυτής της περιουσίας που δημιουργήθηκε από τα δήθεν πλεονάσματα του ασφαλιστικού φορέα δίδονται κάθε χρόνο στον ΟΑΠ-ΔΕΗ κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για φέτος νομίζω ότι ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, για όλους τους κλάδους ασφάλισης του ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Όμως, από τη μελέτη των στοιχείων που δείχνουν οι κοινωνικοί προϋπολογισμοί των ετών 1993 και εφεξής δεν φαίνεται καμιά χρονιά και σε κανέναν κλάδο (πλην της υγείας σε πολύ μικρά ποσά και όχι όλα τα χρόνια) πλεόνασμα μέχρι το 2002, που άρχισε να εισρέει αυτό το «χαράτσι» της αντιπαροχής και έκτοτε κατέστησαν όλοι οι κλάδοι του ταμείου πλεονασματικοί.

Τα ελλείμματα δε που κλήθηκε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός και που άφησε μόνο ο κλάδος σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 1993 μέχρι και 2001 πλησίασαν το 1 δισ. ευρώ. Αλλά και τα προηγούμενα του 1993 χρόνια το ταμείο του ΟΑΠ-ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ήταν πάντα ελλειμματικό.

Και ρωτάμε:

Πώς μπορεί να σχηματίσθηκε περιουσία, πλέον εκείνης της ΔΕΗ, από ένα ταμείο που ήταν αποδεδειγμένα, από το 1993 μέχρι και το 2001, ελλειμματικό;

Και μια ακόμη απορία: Το ίδιο ακριβώς καθεστώς περίθαλψης που ίσχυσε για τους ασφαλισμένους στη ΔΕΗ στα 33 χρόνια που μεσολάβησαν από τον ιδρυτικό νόμο του 1966 μέχρι το 1999, ίσχυσε και για τους δημοσίους υπαλλήλους από τη δεκαετία του ʼ50 μέχρι το 2000 που ιδρύθηκε ο ΟΠΑΔ. Γιατί δεν ζήτησαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι τη χορήγηση κάποιων δισ. ευρώ ως αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης δήθεν περιουσίας του ΟΠΑΔ στην περιουσία του Δημοσίου; Ο εισαγγελέας τι λέει περί αυτού;

Γιʼ αυτό, παρακαλώ, πριν πνιγούμε στο «σκοτάδι και στο αίμα» να ευαισθητοποιηθεί κάποιος –υπουργός ή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ– και να μας δώσει μια απάντηση, αν ένα ταμείο ή φορέας με ελλείμματα, που ξεπερνούν τις καταβολές των εργαζομένων, μπορεί να «σχηματίζει» περιουσία. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι.

Από ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη