3 Μαΐ 2011

Υπάρχει Πρόνοια;

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα Προνοιακά Ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Πρόνοια στην Κεντρική Μακεδονία με συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, οδηγείται εδώ και χρόνια στην υποβάθμιση και στη συρρίκνωση της..
 λειτουργίας της με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και στις παρεχόμενες προνοιακές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το υπουργείο Υγείας τον Ιούνη του 2010 για λογαριασμό της τρόικας, στη χώρα λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις 97 δομές Πρόνοιας με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Έχουν 6.203 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 3.244 (52,12%) είναι κενές. Φέτος μάλιστα, η κρατική χρηματοδότηση στην Πρόνοια μειώθηκε κατά 168 εκατ. ευρώ.

Αυτή την πολιτική ανέχτηκαν-υλοποίησαν και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτική η σημερινή επιστολή του Περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη προς τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο.

Τα υπαρκτά προβλήματα στα προνοιακά ιδρύματα- αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών - επιχειρούν να τα λύσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις ή με τη μορφή του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, που υποκαθιστά την αναγκαία κρατική μέριμνα η οποία έπρεπε να υπάρχει σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.

Οι ανάγκες των οικογενειών από τα λαϊκά στρώματα, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν όμως να καλυφθούν με τη φιλανθρωπία. Βέβαια, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η Πρόνοια μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ατομική, οικογενειακή υπόθεση, ενώ απαιτείται να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Μέσα από ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτείται η πάλη όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, για πολιτική πρόληψης της ασθένειας και της αναπηρίας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στον κοινωνικό τομέα με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τη δημιουργία δημόσιων κέντρων στήριξης των βαριά αναπήρων και των οικογενειών τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη