20 Ιουν 2011

Η ΝΔ Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Ακόμα και 15 χρόνια μπορεί να απαιτηθούν για την έκδοση μίας αμετάκλητης πολιτικής ή ποινικής απόφασης. Αυτό επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, με θέμα τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Ο γραμματέας της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης (ΕΚΟ) δικηγόρων, Δημήτρης Τσακτάνης, επισήμανε την
απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην απονομή της οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. «Και στους τρεις φορείς έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα κατά την άσκηση του καθήκοντός τους, τα οποία λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας της απονομής της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Τσακτάνης, ο οποίος μίλησε και για το δικαστικό μέγαρο, το οποίο όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά και δεν συντηρείται ικανοποιητικά. «Είναι πρωταρχικός σκοπός η ανέγερση νέου κτιρίου μέσα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης που αποτελεί και πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες στην απονομή της Δικαιοσύνης», ανέφερε.
Ο γραμματέας της ΕΚΟ Δικηγόρων μίλησε και για τις ελλείψεις δικαστών, που έχουν ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση δικογραφιών στους υπάρχοντες, οι οποίοι υπερβάλλουν των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. «Συνέπεια της έλλειψης των δικαστών είναι η αργοπορία εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων αλλά και ο μακροχρόνιος προσδιορισμός των αγωγών και των μηνύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές φθάνει να παρέλθουν και 15 χρόνια προκειμένου να καταστούν αμετάκλητες τόσο πολιτικές όσο και ποινικές αποφάσεις. Πρωταρχικός σκοπός είναι η πρόσληψη νέων δικαστών», υπογράμμισε ο κ. Τσακτάνης, ενώ τόνισε ότι το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Φυλακή Διαβατών
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αναφέρθηκε στη φυλακή των Διαβατών, στην οποία παραβιάζοντα τα ανθρώπινα δικαιώματα των προφυλακισθέντων για δύο λόγους: α) η κατασκευή είναι άθλια και β) η φυλακή είναι υπερφορτωμένη λόγω της ανάμιξης ποινικών κρατουμένων και χρηστών ναρκωτικών. «Παρά την προσπάθεια για το διαχωρισμό των χρηστών από τους υπόλοιπους κρατούμενους, η νομολογία δεν βοηθά. Χρειάζεται αναθεώρηση της νομοθεσίας. Τα προβλήματα δημιουργούνται επειδή στερούμαστε ψυχιατρικής φυλακής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ψυχιατρικής φυλακής, στην Πέτρα Ολύμπου, όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Έτσι σήμερα όλες οι φυλακές είναι υπερφορτωμένες και οι συνθήκες κράτησης άθλιες», σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Σήψη
«Η απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δυστυχέστατα δείχνει έλλειψη πολιτισμού και αισθητικής. Τέτοιες ελλείψεις συναντά ο πολίτης σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής του. Τις συναντά στις ουρές του ΟΠΑΔ. Ή στις ουρές του ΙΚΑ. Τις συναντά όταν συνωστίζεται υπό άθλιες συνθήκες στο δικαστικό μέγαρο, το οποίο δεν έχει καν μηχανοργάνωση. Πρόκειται για μία τραυματική εμπειρία, μέσα σε μία τριτοκοσμική καθημερινότητα. Και απέναντι σε αυτή την κατάσταση το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει υπερωριμάσει, για να μην πω ότι σήπτεται. Ο κόσμος ζητά αλλαγή. Ας δούμε τι συμβαίνει στην πολιτισμένη Ευρώπη, όπου όλα αυτά τα ζητήματα λύθηκαν εδώ και δεκαετίας και αν μη τι άλλο ας ακολουθήσουμε», σημείωσε ο κ Βαρτζόπουλος.

Συλλυπητήρια
Ο κ. Βαρτζόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Άγγελου Τζέκη, στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο ΚΚΕ.

Για τη συμμετοχή Θεσσαλονικών στη νέα κυβέρνηση
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν επηρεάζει θετικά τη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή σε δύο κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις (αντιπρόεδρος κυβέρνησης – υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εσωτερικών), βουλευτών από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρτζόπουλος δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και τιμά την πόλη ότι δύο από τους σημαντικότερους υπουργούς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης είναι πανελλήνιας εμβέλειας. Όμως δυστυχέστατα η πολιτική δεν εξαρτάται από την ικανότητα των προσώπων, αλλά από το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο κινείται, δηλαδή από το μνημόνιο και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα δύο αυτά πλαίσια, σε συνδυασμό με το δεύτερο μνημόνιο που βρίσκεται καθ’ οδόν, δημιουργούν συνθήκες η αντιμετώπιση των οποίων δεν εξαρτάται από προσωπικές δεξιότητες. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καταδικασμένη στην αποτυχία».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη