Βαθύτερη και μακρότερη ύφεση της αναμενόμενης προβλέπει για την ελληνική οικονομία η τρόικα σε έκθεση της, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση του δανείου εάν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα της επιπλέον χρηματοδότησης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει εδώ και μια εβδομάδα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους για το 2012 προκειμένου να προβεί σε εκταμίευση της 5ης δόσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η τρόικα στην έκθεσή της προβλέπει ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας 3,8% το τρέχον έτος και ελαφρά ανάπτυξη 0,6% το 2012, σημειώνει ωστόσο πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων του χρόνου, καθώς το κόστος χρηματοδότησης παραμένει απαγορευτικό.
Η κοινή επιτροπή των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, γεγονός που αναγκάζει τους πιστωτές της να δρομολογήσουν ένα νέο, συμπληρωματικό "πακέτο" στήριξης. Στο ίδιο κλίμα, η τρόικα επισημαίνει πως οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης έχουν φτάσει σε τέλμα τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση πέτυχε μόνο τον αριθμητικό στόχο μείωσης του ελλείμματος χωρίς να ικανοποιήσει το στόχο για τις δαπάνες στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξαρτάται πλήρως από την συνέπεια στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας. Η επιτροπή διακρίνει πλέον πολιτικούς κινδύνους και προβλήματα στη διαχειριστική ικανότητα της κρίσης.
Σημειώνει ωστόσο, πως η Ελλάδα έκανε πρόοδο στη μείωση των ανισορροπιών.
Το καθαρό χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 140,5% του ΑΕΠ το 2011 και στο 144,3% του ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικα. Ο καθαρός δανεισμός εκτιμάται στο 10,1% του ΑΕΠ για το 2010, στο 8% για τo 2011, στο 5,6% το 2012, στο 4,4% το 2013 και στο 3,4% το 2014.
Juncker: Έγιναν οι πρώτες επίσημες συζητήσεις για το νέο "πακέτο" της Ελλάδας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν τις πρώτες επίσημες συζητήσεις για την παροχή επιπλέον στήριξης στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Ειδικότερα, την Τετάρτη οι υπουργοί συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη όπου αντάλλαξαν απόψεις για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την τρόικα.
Ο Juncker ανέφερε πως το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία των ελληνικών αρχών με την τρόικα για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.
"Αναγνωρίσαμε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο θεωρείται αναγκαία η αναζωπύρωση των δημοσιονομικών αλλά και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Juncker. "Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων θα συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, θα θωρακίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα".
Ο ίδιος επιδοκίμασε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τόνισε τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, Olli Rehn, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να επιτύχει τους στόχους τους προγράμματος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα, απτά μέτρα.
Πηγή:www.capital.gr