9 Ιουν 2011

Με συμμετοχή ιδιωτών;

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται, δήλωσε ο Οlli Rehn. Για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από μια πιθανή αναδιάρθρωση προειδοποιεί ο Μ. Draghi.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Οlli Rehn,στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Financial Times Deutschland στην Φρανκφούρτη.

Τάχθηκε ακόμη κατά μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία, όπως επισήμανε κινδυνεύει να δημιουργήσει οικονομική αναταραχή και να βαθύνει την ελληνική οικονομική κρίση.

«Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε κάθε πρωτοβουλία ίδιου τύπου με αυτή της Βιέννης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το χθεσινό έκτακτο Eurogroup, διευρκίνισε ότι αφορούσε την Ελλάδα και τόνισε ότι "υπογραμμίσαμε την ανάγκη να "πιάσει" η Ελλάδα τους στόχους που προβλέπει το πρόγραμμά της φέτος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για αυτό. Έχει αποσαφηνίσει τα μέτρα που θα λάβει".

Παράλληλα ανέφερε ότι ενώ η Γερμανία απολαμβάνει μια ισχυρή οικονομία, άλλα μέλη της ευρωζώνης σημειώνουν μικρή ανάπτυξη.

Τέλος, τόνισε ότι τον ανησυχεί η κατάσταση των ΗΠΑ, καθώς ρκτιμά ότι θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Draghi: Σοβαρός κίνδυνος από μια αναδιάρθρωση

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, που αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα στις 24 Ιουνίου, σε γραπτή του επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρεται στις κύριες θέσεις και απόψεις του, σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ελληνική κρίση, τονίζει ότι «μια αναδιάρθρωση σε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ, θέτει έναν ισχυρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, με σοβαρές συνέπειες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής, ξεπερνά τα οφέλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα προκαλούσε "σημαντικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και θα αυξανόταν ο φόβος για ακόμα μια μελλοντική αναδιάρθρωση άλλης χώρας."

Επιπλέον τονίζει ότι "η λιγότερο δαπανηρή λύση για όλους, είναι η Ελλάδα να πράξει όλα όσα έχει δεσμευτεί και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης που συζητιεται."

Κάνει πίσω η ΕΚΤ;

Tην ιδέα να συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, εξετάζει η ΕΚΤ, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Δείτε εδώ το χθεσινό δημοσίευμα του axiaplus
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη