Ολοκληρώθηκε το 2o επιμορφωτικό «summer school» της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Ιουλίου στην Αίγινα, με την συμμετοχή μελών της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να ενημερώσει τα μέλη της οργάνωσης γύρω από
θέματα πολιτικής επικοινωνίας, κοινωνικής δικτύωσης αλλά και της επικαιρότητας.
Η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων έγινε από ειδικούς, επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικούς και επαγγελματίες, καθώς στην εποχή που ζούμε ο δύσκολος δρόμος είναι αυτός της κατάρτισης και της ορθολογικής σκέψης.
Ο κ.Θ.Κυριαζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, παρουσίασε την δομή και λειτουργία των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας της Μπολώνια και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ παρουσίασε τα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά του νέου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ.
Ο Λέκτορας Πολιτικών Συστημάτων στο Παν. Πελοποννήσου κ.Μάνος Παπάζογλου αναφέρθηκε στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού (J.S. Mill, Rawls, Dworkin) και στη δυνατότητα θεμελίωσης ενός συνεκτικού κυβερνητικού προγράμματος. Διέκρινε την παράδοση αυτή από άλλες φιλοσοφικές προσεγγίσεις (libertarianism) και πολιτικά προγράμματα (νεο-φιλελευθερισμός). Επισήμανε ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός δίνει προτεραιότητα στην εγγύηση των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους πολίτες, στη δυνατότητα των ατόμων να κάνουν αυτόνομες επιλογές και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών και στην παροχή από την πολιτεία ισότιμων δυνατοτήτων συμμετοχής και προόδου, στην προστασία των ασθενέστερων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε πολιτικό επίπεδο η προσέγγιση αυτή βρίσκεται εγγύτερα στην πολιτική παράδοση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς (Γερμανία, CDU), η οποία προκρίνει τη λειτουργία μίας ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, αλλά και τον έλεγχο από τους κρατικούς φορείς για την αποφυγή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, την ατομική ευθύνη των πολιτών, αλλά και ένα πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης και μέσων κοινωνικής πρόνοιας για την προστασία των ασθενέστερων.
Ο κ.Γιάννης Ράζος, σύμβουλος επικοινωνίας μεταξύ άλλων τόνισε:
[…] για να συνοψίσω θα σας πω μόνο μια γενική αρχή που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια: να μην έχεις έργο και να μη μπορείς να βρεις το πώς να το εξηγήσεις γίνεται. Να μην έχεις έργο και γι αυτό να μη το εξηγείς σωστά επίσης γίνεται. Το να μην έχεις έργο και να σαρώσεις με την επικοινωνία του δεν γίνεται[…] Για αυτό , πραγματική σημασία έχουν όλα εκείνα τα σημεία που οδηγούν σε μια πολιτική επικοινωνία που στοχεύει στην κυριαρχία στο επίπεδο των ιδεών[…]
Η κ.Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες που διαχρονικά διέπουν την Κεντροδεξιά καθώς αυτές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε
[…] της εξασφάλισαν πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία στη μεταπολεμική Ευρώπη και στην ευρωπαική ολοκλήρωση : το κράτος δικαίου και την διαμόρφωση πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο[…] Επίσης τόνισε πως […] η κεντροδεξιά είναι η κατεξοχήν μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη γι αυτό και κυριαρχεί σήμερα στις προσπάθειες υπέρβασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο χαρακτήρας αυτός καθοδηγεί και την Νέα Δημοκρατία σε λύσεις που προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία του πολίτη , μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις[…]
Τέλος ο κ.Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ παρουσίασε στους νέους τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην ύφεση, καθώς και τις ιδιομορφίες του Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το χρέος της Ελλάδας εκτινάχτηκε στην δεκαετία του 80. Στην συνέχεια εξήγησε το πώς ακριβώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, τι περιλάμβανε αυτό, ποιες ήταν οι δεσμεύσεις - υποχρεώσεις της χώρας και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία διαφώνησε με το πρόγραμμα. Ο αναπληρωτής της Οικονομίας ανέδειξε τις πραγματικότητες του προβλήματος της Ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, σχολίασε τις αστοχίες του προγράμματος και επεσήμανε την υπεύθυνη θέση της Νέας Δημοκρατίας με τις εναλλακτικές προτάσεις Ζάππειο Ι,ΙΙ.
Από το Γραφείο Τύπου