19 Ιουλ 2011

Επιτέλους: Πλατεία Αφοί Μανάκη (Manaki brothers square in Thessaloniki)

Απέκτησε όνομα, η πλατεία μπροστά από το CityGate, το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Και το όνομα αυτής : "Πλατεία Αφοί Μανάκη", προς τιμήν των πρωτοπόρων Ελλήνων Βλάχων κινηματογραφιστών, που γεννήθηκαν στην Αβδέλλα Γρεβενών και μεγάλωσαν στο..
 Μοναστήρι (Bitola/FYROM).
Οι Σκοπιανοί οικειοποιήθηκαν τους αδερφούς Μανάκη, ως "Μακεδόνες Βλάχους" και διοργανώνουν ετήσιο φεστιβάλ και πολλές άλλες εκδηλώσεις, ενώ έχουν και "μουσείο Μανάκη".



Η ιστορία των αδελφών Μανάκη

Οι αδελφοί Μιλτιάδης και Γιαννάκης Μανάκη (ή Μανάκια) γεννήθηκαν στο τουρκοκρατούμενο χωριό της Μακεδονίας, Αβδέλλα.

Το 1898 ανοίγουν φωτογραφείο στα Γιάννενα, φωτογραφίζοντας την ευρύτερη περιοχή. Το 1904, μεταφέρονται στο Μοναστήρι, την «ακρόπολη του μακεδονικού ελληνισμού» και σημερινή Μπίτολα της Π.Γ.Δ.Μ.
Το Μοναστήρι αποτέλεσε τη βάση τους από όπου κινηματογράφησαν, με μια μηχανή λήψης Bioscope 300, ολόκληρη την τότε τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, κληροδοτώντας μας μοναδικές ιστορικές μαρτυρίες: «καθημερινές ασχολίες, αγωνιστές καταδικασμένους σε θάνατο, Νεότουρκους (1908) επίσκεψη του τελευταίου Τούρκου Σουλτάνου στο Μοναστήρι της Μακεδονίας, τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, που είχε ως συνέπεια την επιστροφή της Αβδέλλας στους Γιουγκοσλάβους».
Το 1921 άνοιξαν στο Μοναστήρι κινηματογράφο, ο οποίος κάηκε το 1939. Ο Γιαννάκης από το 1941 μέχρι τον θάνατό του, στα μέση της δεκαετίας του 50 έζησε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μιλτιάδης (1964) πρόλαβε να δει την αναγνώριση ου έργου του από το σύνολο σχεδόν των Βαλκανικών χωρών.
Το έργο τους περιλαμβάνει 12.500 φωτογραφίες και 70 ντοκιμαντέρ μεγάλου ή μεσαίου μήκους. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου τους αγοράστηκε σταδιακά από την τότε γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, μεταξύ του 1955 και του 1964.
Υλικό των Αδελφών Μανάκη υπάρχει και στο κινηματογραφικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι αδερφοί Μανάκη άφησαν υλικό ανεκτίμητης λαογραφικής, εθνογραφικής, ιστορικής και κινηματογραφικής αξίας, όχι μόνο για την Ελλάδα ή τα Βαλκάνια, αλλά και για όλο τον κόσμο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη