31 Αυγ 2011

Με το βλέμμα στο μέλλον

του Δημήτρη Γαρούφα
Ο τίτλος του σημειώματος ήταν το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων του 20ου ανταμώματος των Σαρακατσάνων Βουλγαρίας που έγινε στις 27- 28 Αυγούστου 2011 στην πόλη Σλίβεν , τις οποίες παρακολούθησα προσκεκλημένος από το προεδρείο της «Ομοσπονδίας πολιτιστικών και...
 εκπαιδευτικών συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας».


Προεισαγωγικά επισημαίνω ότι αισθάνθηκα ότι δικαιωθήκαμε όλοι όσοι είχαμε εισηγηθεί σε αρμόδιους πριν 21 χρόνια(υπουργός Εξωτερικών Α.Σαμαράς με αρμόδια υφυπουργό την Β.Τσουδερού) την παροχή δυνατότητας σε παιδιά ομογενών από τις βαλκανικές χώρες να έρχονται για σπουδές σε Ελληνικά ΑΕΙ για να δημιουργηθεί μία άλλη προοπτική για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια.. Το πρόγραμμα λειτούργησε περίπου για 10 χρόνια και μεταξύ άλλων σπούδασαν στην Ελλάδα περίπου 140 παιδιά Σαρακατσάνων που τα βρήκα να σταδιοδρομούν επιτυχώς στη Βουλγαρία, ως στελέχη κυρίως Ελληνικών επιχειρήσεων.. ενώ αποτελούν πλέον την ηγεσία των 20 συλλόγων Σαρακατσάνων που λειτουργούν στην Βουλγαρία και μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, ο Κ.Μπαλέζντραβος, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αυτή η νέα ηγεσία πέτυχε να προσελκύσει τους νέους. Με ικανοποίηση είδα εκατοντάδες νέους Σαρακατσάνους από όλη την Βουλγαρία, παιδιά 20 και 25 χρονών, να κατακλύζουν το χώρο των εκδηλώσεων ,να ξεφαντώνουν με Ελληνικούς χορούς και τραγούδια και με περηφάνια να προβάλλουν την καταγωγή τους. Είναι σημαντικό να βλέπει κάποιος παιδιά, που οι πρόγονοί τους έφυγαν από τα ΄Αγραφα πριν 200 χρόνια, να τραγουδούν για τα΄ Άγραφα και τον Κατσαντώνη σαν να ήταν χθές ..και να αναζητούν μέσω διαδικτύου τις ρίζες τους.. Οι παλιότεροι που μετά το 1990 δούλευαν ως εργάτες στην Ελλάδα τώρα είναι επιχειρηματίες και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πολύ πετυχημένοι, γνωστοί σε όλη την Βουλγαρία κι΄ έτσι συνάντησα κάποιους που δούλευαν για χρόνια οικογενειακώς στην συλλογή ντομάτας η ελιάς στην Ελλάδα να είναι τώρα ιδιοκτήτες ξενοδοχείων..

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό συνεργάτη του Ι.Ζιάγκα, παρών και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Φιλιπούπολη κ.Πιπερίγκος αλλά και Βούλγαροι πολιτικοί μεταξύ των οποίων οι υποψήφιοι πρόεδροι της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ι.Κούνεβα και Ρ.Χριστώφ ,ενώ ο Ελληνομαθής τοπικός Μητροπολίτης κ.Ιωαννίκιος έκανε τον αγιασμό στην Ελληνική και Βουλγαρική γλώσσα. Η εκδήλωση όπως επιγραμματικά μου ανέφερε κάποιος Σαρακατσάνος της Σλίβεν, ήταν ένα ταξίδι στην καρδιά, υπόμνηση ότι ακόμα υπάρχουμε κόντρα στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση.

Σε ότι αφορά την Βουλγαρία υπάρχει κάποια βελτίωση εν σχέσει με το παρελθόν, γίνονται επενδύσεις με χρήματα της Ε.Ε αλλά εξακολουθεί να έχει άθλιο οδικό σύστημα και διαφθορά, ειδικά στην αστυνομία όπου αν κάποιος δεν καταφύγει στο Βουλγαρικό «γρηγορόσημο».. μπορεί για υποτιθέμενη πταισματική παράβαση να τον ταλαιπωρούν με βαρβαρότητα για ώρες. Η οικονομική κρίση είναι εμφανής κι΄ εδώ παρ΄ ότι δεν υπάρχει υψηλό δημόσιο χρέος , ο μέσος μισθός είναι λίγο πάνω από τα 300 Ευρώ μηνιαίως, υπάρχει ανεργία, οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές και υπάρχει ένα ποσοστό 5-6% του λαού με πολύ υψηλά εισοδήματα και οι υπόλοιποι φυτοζωούν ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει μεσαία τάξη.

* Δικηγόρος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε (31-8-11) και στον «Αγγελιοφόρο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη