16 Αυγ 2011

Σε διαβούλευση το ν/σ για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Μηδενικό το ενδιαφέρον της διαβούλευσης, δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο
Σε μια περίοδο που χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και καθημερινά κλείνουν μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά, που οι εργαζόμενοι γονατίζουν κάτω από το βάρος της άγριας επίθεσης που δέχονται από την πολιτική..
 κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από προκλητικά προνόμια για μεγάλες επιχειρήσεις που έχοντας λυμένα τα προβλήματα επιβίωσης σχεδιάζουν τη διατήρηση και διεύρυνση της κερδοφορίας τους. Δόθηκε στις 10 Αυγούστου, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη το προσχέδιο νόμου που περιλαμβάνει «κίνητρα προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) . Τα προνόμια που προβλέπονται μεταξύ των άλλων - με επιμέρους προϋποθέσεις και περιορισμούς - και αφορούν «νέες καινοτόμες επιχειρήσεις» και σε κάθε περίπτωση επενδυτικά σχέδια τουλάχιστον 30.000 ευρώ είναι:


Επιχορήγηση του κόστους του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό 75%.

Επιδότηση καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης σε ποσοστό 75%.

Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μη διανεμόμενων κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης για την πρώτη δεκαετία από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε πάγια στοιχεία ενεργητικού ή σε δαπάνη χρηματοδοτικής μίσθωσης που μπορεί να φτάνει μέχρι το 75% του κόστους της επένδυσης και η συγκεκριμένη απαλλαγή συνίσταται στο σχηματισμό ανάλογου αφορολόγητου αποθεματικού.

Επιδότηση επιτοκίου μέχρι 75% για δάνειο επένδυσης για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και μέχρι 10 χρόνια.

Για μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης και δεν υπάγονται στην προηγούμενη κατηγορία των «νέων καινοτόμων επιχειρήσεων» προβλέπονται κίνητρα όπως:

Επιχορήγηση με ποσοστό 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Επιδότηση του 30% των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ανάλογες με την προηγούμενη περίπτωση φοροαπαλλαγές που μπορούν να φτάνουν μέχρι το 30% του κόστους της επένδυσης.

Επιδότηση για μία διετία κατά 30% του μισθολογικού κόστους των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται μέσα στην πρώτη τριετία από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Για «μεσαίες» και «μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» κατά τον ορισμό της ΕΕ, που απέχει πολύ από τα δεδομένα των πραγματικά μικρών και πολύ μικρών της Ελλάδας, προβλέπεται προσαυξημένο ποσοστό ενίσχυσης για όλες τις ενισχύσεις κατά 10% και κατά 20% αντίστοιχα, καθώς και επιπλέον επιχορήγηση με 40% και 50% αντίστοιχα για το κόστος τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με άλλες διατάξεις προσδιορίζεται το ποσοστό επιδότησης κλιμακούμενο για επενδυτικά σχέδια μεγαλύτερα από 50 εκατ. ευρώ και ειδικό καθεστώς για φορείς επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σύνδεσμος για τη δημόσια διαβούλευση: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=2220

Η Νέα Δημοκρατία:
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης:


«Μετά από αδράνεια δύο ετών, το υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για κίνητρα εγκατάστασης στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Υποθέτουμε ότι έχει προηγηθεί, ήδη, διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι μένουν εκκρεμή μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν στη Ζώνη Καινοτομίας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί λειτουργική και να έχει προστιθέμενη αξία, τόσο για τη Θεσσαλονίκη , όσο και για την ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από πρόσφατη απάντηση του ίδιου του υπουργείου σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

Παραμένει εκκρεμής η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας και η κατοχύρωση της δημόσιας γης.

Η επιχορήγηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό της, με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση. Ενώ, η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού έχει παγώσει από τον Οκτώβριο του 2009.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την εξέλιξη της Ζώνης Καινοτομίας δεν υφίσταται, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, παρά μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές.

Τα προβλήματα με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, συνεπώς, διαιωνίζονται. Καθυστερήσεις, ασφαλώς, υπήρξαν και στο παρελθόν. Όμως, η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα και μοχλό ανάπτυξης. Είναι κρίμα ότι η κυβέρνηση, αντί να επιταχύνει τις εξελίξεις, τις έχει επιβραδύνει μέχρι σήμερα ακόμα περισσότερο.

Το νομοσχέδιο που ήρθε προς διαβούλευση, δεν είναι σε καμιά περίπτωση η λύση που απαιτείται. Αν η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, θέλει να δείξει έργο, ας μην περιορισθεί σε αποσπασματικές κινήσεις. Τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, όσο και συνολικά η πολιτική για την καινοτομία, απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και πρέπει να αναβαθμιστούν στην κυβερνητική ατζέντα».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη