8 Αυγ 2011

Ξεπουλάνε την Ε.Υ.Α.Θ.

Του Δημητρη Βασιλειάδη
Προέδρου συλλόγου εργαζομένων ΕΥΑΘ

Μετά από τον διορισμό της Διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του ξεπουλήματος των «ασημικών» της χώρας. Η κυβέρνηση πιστή στις εντολές του Δ.Ν.Τ, της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ. ξεκινάει και μάλιστα με διαδικασίες fast track στην εκποίηση κερδοφόρων ΔΕΚΟ με σκοπό να εισπράξει 50 δις για να εξυπηρετήσει, λέει, το δημόσιο χρέος των 400 δις που η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν. Αφού λοιπόν..
 λεηλάτησαν μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, αφού, με την βάρβαρη αντιλαική τους πολιτική έφεραν τον λαό στην χρεοκοπία, βάζουν και το κερασάκι στην τούρτα, με το να παραδώσουν την χώρα στους τοκογλύφους του Δ.Ν.Τ.


Οι «νταβατζήδες» τοκογλύφοι με την συναίνεση της κυβέρνησης πέτυχαν αυτό που ήθελαν, άλλωστε είναι γνωστή η τακτική των διεθνών τοκογλύφων, δανείζουν σε μια χώρα που έχει πρόβλημα ρευστότητας και μετά απορυθμίζουν την οικονομία της με το να υποχρεώνουν την κάθε κυβέρνηση της δανειζόμενης χώρας, να επιβάλλει στους πολίτες της βάρβαρα εισπρακτικά μέτρα, όπως, υπέρογκους και ασύμφορους φόρους, να προβαίνει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε κλείσιμο επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την συσσώρευση της ανεργίας, σε πάγωμα των επενδύσεων και τέλος σε απολύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αφού πέτυχαν λοιπόν τα παραπάνω, προχωρούν και παραπέρα, ζητούν μετ’ επιτάσεως από τις δανειζόμενες χώρες το ξεπούλημα όλων των Δημόσιων επιχειρήσεων Κοινής ωφέλειας και όχι μόνο. Ήδη η κυβέρνηση δείχνοντας πλήρη υποταγή στους δανειστές της, ανακοίνωσε το ξεπούλημα ΟΛΗΣ της δημόσιας περιουσίας, έφτασε στο σημείο να ξεπουλήσει ακόμα και το ΝΕΡΟ, ένα φυσικό, κοινωνικό αγαθό τίθεται στην διάθεση του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, ένα κρατικό μονοπώλιο παραδίδεται στους καρχαρίες του μεγάλου κεφαλαίου, το παραδίδει στους αρπακτικούς κεφαλαιοκράτες που εδώ και χρόνια προγραμματίζουν την κατάκτηση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων ώστε να αυξήσουν την τιμή του και να πλουτίσουν ασύδοτα, με συνέπεια να διευρύνουν το φάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η συνδιαλλαγή για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ Α.Ε γίνεται υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και διακριτικότητας και αυτό για την προστασία των αγοραστών. Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας δεν δημοσιοποιείται διότι, λέει, ότι αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και εμπορικό μυστικό του αγοραστή. Το συμβόλαιο είναι μυστικό έγγραφο, απρόσιτο ακόμα και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού.

Η διαφθορά και η μίζα αποτελεί συστατικό στοιχείο των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα του νερού, πολύ δε περισσότερο όταν σ’ αυτήν την αγοραπωλησία μπλέκονται εταιρίες όπως η γαλλική SUEZ, που ανώτερα στελέχη της έχουν κατηγορηθεί και έχουν φυλακισθεί για παράνομες χρηματοδοτήσεις προεκλογικών αγώνων, δωροδοκίες και απάτες κυβερνητικών αξιωματούχων για να εξασφαλίσουν συμβόλαια στον τομέα του νερού. Δωροδοκούν και χρηματίζουν κυβερνητικά στελέχη με σκοπό:

1. Να περιορισθεί ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών στο ενδεχόμενο διαγωνισμού.

2. Να πετύχουν μια λανθασμένη υποτίμηση της κρατικής περιουσίας.

3. Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών να είναι δικοί της άνθρωποί (με το αζημίωτο φυσικά)

4. Να είναι στην τελική επιλογή ως πλειοδότρια

5. Στην σύνταξη του συμβολαίου να υπάρχουν ευάλωτοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ούτως ώστε να πετύχουν ευνοικές ρυθμίσεις από μέρους της κυβέρνησης, όπως μονοπωλιακά πλεονεκτήματα, κρατικές επιχορηγήσεις, συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα, απελευθέρωση τιμολογίων χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση κλπ.

6. Να πετύχουν εξευτελιστικές τιμές στην αγορά μιας ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση μπροστά στον εισπρακτικό της πανικό, και στην δουλοπάρικη συμπεριφορά της απέναντι στους ξένους τοκογλύφους, αγνοεί παντελώς τις συνέπειες της πώλησης του νερού. Αγνοεί ότι το νερό από κοινωνικό αγαθό θα γίνει ένα πανάκριβο αγαθό που πιθανόν κάποιοι συμπολίτες μας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι αγοραστές δεν είναι ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα ούτε οργανισμός με κοινωνικούς σκοπούς. Δεν ανατρέχει στο εγγύς παρελθόν για να δει τι έγινε στην Αργεντινή, στην Βολιβία, στις Φιλιππίνες και αλλού, όπου ξέσπασε πόλεμος ενάντια στους βαρώνους του νερού, όπου μετά από βίαιες ταραχές υποχρεώθηκαν SUEZ και οι λοιποί να εγκαταλείψουν την χώρα νύχτα. Είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και εδώ και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Είναι αδιανόητο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να μην εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση σε τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις όπως είναι το νερό, που έχει ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μας.

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι, όπως και οι προηγούμενοι έτσι και αυτοί είναι δέσμιοι και υποτελείς του μεγάλου κεφαλαίου, δέσμιοι και υποτελείς των ντόπιων και των ξένων μεγαλοεργολάβων.

Ξεπουλάνε και παραδίδουν ελαφρά τη καρδία, ένα φυσικό κοινωνικό αγαθό στους νταβατζήδες της ελληνικής οικονομίας, ξεχνώντας ότι το ΝΕΡΟ πέρα από κοινωνικό αγαθό είναι και αγαθό στρατηγικής σημασίας, ξεπουλάνε στην κυριολεξία την εθνική μας αξιοπρέπεια και ύπαρξη.

Ο εισπρακτικός τους πανικός τους οδηγεί σε βάρβαρες επιλογές που πλήττουν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας και χωρίς να έχουν το ελάχιστο ίχνος φιλοπατρίας απεμπολούν ακόμα και την εθνική μας κυριαρχία.

Να θυμηθούμε τι έλεγαν προεκλογικά το 2009 στο λαό της Θεσ/νίκης και στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ Α.Ε ο νυν πρωθυπουργός και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεσ/νίκης.

Γ. Παπανδρέου: «Το νερό είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται ούτε ιδιωτικοποιείται, θα ακυρώσουμε όλες τις διαδικασίες πώλησης» (πλ. Αριστοτέλους κεντρική, προεκλογική ομιλία)

Γ. Μαγκριώτης: «Εμείς θεωρούμε το νερό δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. Η Ν.Δ. ως νεοφιλελεύθερο κόμμα θεωρεί τα πάντα εμπορεύσιμα» (εφημ. Θεσ/νίκη 3-9-2009)

Χ. Καστανίδης: «Υποσχόμαστε ως αυριανή κυβέρνηση ότι το νερό της Θεσ/νίκης δεν ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Είναι κοινωνικό αγαθό και δε μπαίνει στη λογική κέρδους (ΕΥΑΘ, Σεπτέμβρης 2009)

Ελ. Βενιζέλος: «Το νερό θα παραμείνει στο δημόσιο ως έχει και θα προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε πλήρως υπό τον έλεγχο του κράτους» (ΕΥΑΘ, Σεπτέμβρης 2009)

Λ. Κατσέλη: «Το νερό δεν μπαίνει στη λογική του ξεπουλήματος και του κέρδους. Είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει εξ’ ολοκλήρου κάτω από το Δημόσιο έλεγχο. Θα ακυρώσουμε τις διαδικασίες πώλησης» (Δελτίο Τύπου Σεπτέμβρης 2009)

Κ. Πρωθυπουργέ και κ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεσ/νίκης (πλήν κ. Αράπογλου) να είστε βέβαιοι ότι ο λαός της πόλης μας ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ – Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

- Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΥΑΘ

- Μέλος Δ.Σ ΕΥΑΘ Α.Ε
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη