31 Αυγ 2011

Ξεκίνησε το Eurobasket 2011 με νίκη της Ελλάδας

31-8-2011 ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ 76-67
1-9-2011 ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
3-9-2011 ΕΛΛΑΔΑ -ΦΥΡΟΜ

Μερικές μόλις ώρες μετά την έναρξη του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, οι εθνικές ομάδες έχουν συμμετάσχει σε διεθνή τουρνουά δοκιμάζοντας συστήματα, άμυνες κ.ά. Πλέον έχουν ενσωματωθεί και οι ΝΒΑερς, χωρίς..
ωστόσο να λείπουν και οι τραυματισμοί της τελευταίας στιγμής (Τουριάφ, Βελίτσκοβιτς, Γιαφτόκας, Ερντέν).

Η εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με το τουρνουά της Κύπρου όπου συμμετείχαν η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ρωσία με την σύνθεση του πίνακα 1. Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων πέτυχε το 3 στα 3 κερδίζοντας την τελευταία στιγμή το ''άτυχο'' Ισραήλ και ανατρέποντας διαφορά 14 πόντων με την ''απρόσεκτη'' Ρωσία υποπίπτωντας όμως σε πολλά λάθη. Στη συνέχεια η ομάδα ταξίδεψε στο Ρίμινι όπου και έκανε την πρώτη της φιλική ήττα από την εθνική Ιταλίας η οποία είχε σε εκπληκτική μέρα το Μπαρνιάνι.

Η τρίτη φάση φιλικών προετοιμασίας έλαβε χώρα στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας όπου η εθνική αντιμετώπισε και κέρδισε Τουρκία (62 – 38), Γερμανία (69 – 56) και Βέλγιο (70 – 61) αντίστοιχα. Η ανέτοιμη Τουρκία είχε προβλήματα στη κυκλοφορία της μπάλας και σε πολύ κακή μέρα τους Τούρκογλου και Ιλιάσοβα. Το ίδιο ανέτοιμη έδειξε και η Γερμανία με τους ΝΒΑερς να προσπαθούν να βρουν ρυθμό και μάλλον να κάνουν συντήρηση δυνάμεων εν όψη των επίσημων αγώνων. Θετικό στοιχείο για μας η πολύ καλή άμυνα πάνω στο Ντιρκ με τον Ηλία Ζούρο να δηλώνει: ''Να βρούμε τη χημεία μας και να προχωρήσουμε συγκεντρωμένοι ώστε να είμαστε έτοιμοι στο Ευρωμπάσκετ''.

Το τουρνουά ''Ακρόπολις'' αποτελεί εδώ και χρόνια το τελευταίο βήμα πριν τις επίσημες διοργανώσεις της εθνικής. Μέτα από δυο μάλλον αδιάφορες προπονήσεις με το πανεπιστήμιο Μπρίχαμ Γιανγκ και τη Βουλγαρία, παίχθηκε ένα ''σκληρό'' φιλικό υψηλού επιπέδου με ανατροπές στο σκορ και με ήττα της ομάδα μας 81 – 82 από την Ιταλία στη δεύτερη παράταση! Ότι καλύτερο λοιπόν πριν το κυρίως πιάτο της 31ης Αυγούστου!


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ 2011 ( Πίνακας 1 )
ΟΝΟΜΑ
ΘΕΣΗ
ΥΨΟΣ
Βασίλης Ξανθόπουλος
PG
1.88
Κώστας Χαραλαμπίδης*
PG
1.88
Κώστας Σλούκας
PG
1.98
Νικ Καλάθης
PG
1.97
Ευαγ. Μάντζαρης*
PG
1.95
Νίκος Ζήσης
CG
1.96
Μάικ Μπράμος
SG/SF
1.98
Κώστας Βασιλειάδης
SG/SF
2.00
Κώστας Παπανικολάου
SF
2.03
Κώστας Καϊμακόγλου
S/PF
2.05
Αντώνης Φώτσης
S/PF
2.08
Πατ Καλάθης*
S/PF
2.08
Γιάννης Μπουρούσης
PF/C
2.13
Κώστας Κουφός
C
2.13
Ίαν Βουγιούκας*
C
2.11
Δημήτρης Μαυροειδής
C
2.12
PG:Point Guard CG:Combo Guard SG:Shooting Guard
SF: Small Forward PF: Power Forward C: Center
* Αθλητές που κόπηκαν από την τελική δωδεκάδα


ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΦΑΣΗ
Οι προσεχείς αντίπαλοι της επίσημης αγαπημένης, η οποία είναι επικεφαλής του Γ' ομίλου φαίνονται στον πίνακα 2. Είναι φανερό πως σ' αυτό τον όμιλο οι ομάδες αποτελούν εκπροσώπους της θρυλικής σχολής των πλάβι που χαρακτηρίζεται από δυνατές άμυνες, πείσμα για το αποτέλεσμα, άφθονο ταλέντο και φαρμακερά τρίποντα στην επίθεση. Πρώτος αντίπαλός μας η μαχητική Βοσνία, που καθοδηγείται από το σπουδαίο σουτέρ Μίρκο Τελέτοβιτς της Κάχα Λαμποράλ και το Μπαϊράμοβιτς της Λιέτουβος Ρίτας. Το πρώτο παιχνίδι είναι πάντα πολύ σημαντικό από άποψη ψυχολογίας, ιδίως τώρα που η εθνική μας απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα και χρειάζεται τον απαιτούμενο χρόνο για να αποκτήσει ''χημεία'' και αυτοματισμούς.
Ακολουθεί η Φιλανδία, ομάδα που πέρασε από τη διαδικασία της προκριματικής φάσης. Δεν αποτελεί φόβητρο και λογικά δε θα περάσει στην επόμενη φάση, πρέπει όμως να δοθεί σοβαρότητα και προσοχή ώστε να βρούμε αγωνιστικό ρυθμό. Στη συνέχεια, αντιμετωπίζουμε τα Σκόπια που όπως και το 2009αποδείχθηκαν ''σκληρό καρύδι'' και προκρίθηκαν στη 12άδα, έτσι και φέτος με Ιλιέφσκι και Μπο Μακάλεμπ στην περιφέρεια, Άντιτς και Γκετσέφσκι στη γραμμή των ψηλών, θα δυσκολέψουν την εθνική μας. Οι οπαδοί του κρατιδίου μπορεί να μην πανηγυρίσουν την πρόκριση στη Β' φάση, αλλά είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν ξανά με τα εθνικιστικά τους πανό από τις εξέδρες του Αλίτους.
Το Μαυροβούνιο στηρίζεται στη φροντ λάιν με τον πρώην ''πράσινο'' Νίκολα Πέκοβιτς να δεσπόζει με την παρουσία του (μη ξεχάσουμε και το γίγαντα Βράνιες των 229 εκατοστών!) αλλά και με τον Αμερικάνο Ομάρ Κουκ στην περιφέρεια, θα προσπαθήσει να περάσει στην επόμενη φάση με όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Τελευταίος και ίσως δυνατότερος από τους υπολοίπους αντιπάλους είναι η Κροατία,που ναι μεν έχασε τον ηγέτη τής Ρόκο Λένι Ούκιτς άλλα με τους Πόποβιτς, Μπογκντάνοβιτς και τον ταλαντούχο σέντερ της Ρεάλ Άντε Τομιτς θα διεκδικήσει επάξια την πρώτη θέση του Γ' ομίλου. Με το πέρας των πέντε αγωνιστικών ημερών θα ολοκληρωθεί η βαθμολογία της Α' φάσης των ομίλων καιεφόσον τερματίσουμε σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του Γ' ομίλου θα προκριθούμε στις 12 κορυφαίες ομάδες του Ευρωμπάσκετ.


Πρόγραμμα Γ' Ομίλου ( Πίνακας 2 )
Ημερομηνία
Οι αντίπαλοί μας
31/08/2011
Βοσνία
01/09/2011
Φιλανδία
03/09/2011
Σκόπια
04/09/2011
Μαυροβούνιο
05/09/2011
Κροατία




ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ Β΄ ΦΑΣΗ

Οι δώδεκα ομάδες που θα περάσουν στην Β' φάση θα χωριστούν εκ' νέου σε δυο ομίλους των έξι ομάδων ως εξής: οι τρεις πρώτοι των Α' και Β' ομίλων σχηματίζουν τον όμιλο Ε' και οι τρεις πρώτοι των Γ' και Δ' σχηματίζουν το Ζ' αντίστοιχα. Τα επιμέρους αποτελέσματα της Α' φάσης μεταφέρονται στην επόμενη φάση και έτσι μετά από τρεις αγωνιστικές ημέρες θα προκύψει η βαθμολογία της Β ' φάσης όπου οι τέσσερις πρώτοι από τους έξι κάθε ομίλου θα προκριθούν στην προημιτελική φάση. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά και στις υπόλοιπες ομάδες του Ευρωμπάσκετ.
Δυο εθνικές ομάδες θα μονομαχήσουν για την πρωτιά του Δ' ομίλου και αυτές δεν είναι άλλες από τιςΡωσία και Σλοβενία (πίνακας 3). Η ρωσική αρκούδα έχει κρατήσει τον βασικό κορμό των προηγουμένων χρόνων (Μπίκοφ, Μοζγκόφ, Φριτζόν, Καούν και Χριάπα) αλλά φέτος είναι ενισχυμένη με την παρουσία του σούπερ σταρ των Γιούτα Τζαζ Αντρέι Κιριλένκο, γεγονός που την καθιστά φαβορί ίσως και για τετράδα. Ψηλά κοιτάζουν και οι Σλοβένοι που έχουν φτιάξει μια νεανική και πολλά υποσχόμενη ομάδα που με τους Λάκοβιτς, Ντράγκιτς, Λόρμπεκ για οδηγούς γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Με τον πάλαι ποτέ γνώριμο μας Μπόζιταρ Μάλκοβιτς στο τιμόνι της είναι ικανή και φέτος για μεγάλες νίκες. Ακολουθεί το Βέλγιο που από το φιλικό αγώνα μας απέδειξε ότι έχει μαχητική ομάδα και μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή θα ''μονομαχήσουν'' η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Γεωργία, ομάδες χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, για την πολυπόθητη τρίτη θέση που θα οδηγεί στη 12άδα.
Πολύ μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον έχουν και οι ''μάχες'' του Α' ομίλου όπου εδώ το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση είναι η συνήθης ύποπτη Ισπανική ομάδα. Μετά τις επιστροφές των Πάου Γκασόλ και Καλντερόν να πλαισιώνουν τους Ναβάρο, Φερνάντεθ οι φούριας ρόχας μοιάζουν ανίκητοι και έτοιμοι να επαναλάβουν την επιτυχία του 2009. Μια από τις ομάδες που δείχνει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει με επιτυχία είναι η Λιθουανία των Γιασικεβίτσιους, Καουκένας, Πετραβίτσιους, Πόσιους που σε συνδυασμό με τον παράγοντα έδρα, θα μοιάζει ακόμα πιο δυνατή. Στο ίδιο γκρουπ η περσινή φιναλίστ Τουρκία, θα αποτελέσει ένα τρίτο πόλο δυναμικότητας και θα στηριχθεί για άλλη μια φορά στους ψηλούς (Ασίκ, Σαβάς, Γκονλούμ) και στους ΝΒΑερς τής, οι οποίοι αν βρούνε ρυθμό στην προημιτελική φάση, μπορεί να οδηγήσουν την τουρκική ομάδα πολύ ψηλά. Το ρόλο του ρυθμιστή θα παίξει η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία θα προσπαθήσει για όποια διάκριση εν όψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2012, κυρίως χάρη στους ΝΒΑερς. Απομένουν η Πολωνία και η Πορτογαλία, ομάδες που δεν δείχνουν ικανές να περάσουν στην επόμενη φάση σε ένα τόσο ανταγωνιστικό γκρουπ (πίνακας 3).
Τελευταίος απομένει ο Β' όμιλος που είναι, αν όχι περισσότερο, το ίδιο ανταγωνιστικός με τον Α', καθώς υπάρχουν τέσσερις ομάδες ικανές να πρωταγωνιστήσουν. Μάλιστα δε μου φαίνεται παράλογο αν η πρώτη ή η τρίτη θέση κριθούν στη διαφορά πόντων σε περίπτωση ισοβαθμίας. Πρώτη λοιπόν, η αναγεννημένηΣερβία του Ντούσαν Ίβκοβιτς που απέδειξε ότι είναι φτιαγμένη από σκληρό μέταλλο (2η το 2009 στο Ευρωμπάσκετ, 4η το 2010 στο παγκόσμιο). Με Πέροβιτς και τον ''καρεκλομάχο'' Κρστιτς στη φροντ λάιν, με τον τρελο-Τεόντοσιτς να δημιουργεί ή να εκτελεί από τα 6.75μ και με το ''σοφό'' στο ρόλο του μαέστρου οι Σέρβοι είναι ξανά αποφασισμένοι για μετάλλιο! Από την άλλη, η Γερμανία δε θα μοιάζει καθόλου με την περσινή ομάδα για τον απλό λόγο ότι έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο Ευρωπαίο σέντερ όλων των εποχών που οδήγησε ομάδα του ΝΒΑ στη κατάκτηση του τίτλου, Ντιρκ Νοβίτσκι. Έτσι και φέτος η Γερμανία θα προκριθεί στη 12άδα μπορεί όμως και για οκτάδα ίσως και τετράδα αν νικήσει στο χιαστί νοκ-άουτ !
Η Γαλλία παραμένει διψασμένη και αυτό την καθιστά επικίνδυνη αφού παρά τις καλές ομάδες που κατεβάζει τόσα χρόνια δεν κατάφερε να φτάσει πάνω από την 3η θέση του 2005. Αν όμως βρει νωρίς ρυθμό μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά καθώς ο ηγέτης τής Τόνι Πάρκερ αποτελεί έναν καυτό πιστολέρο που θα κάνει τις αντίπαλες άμυνες να υποφέρουν! Άλλη μια ομάδα που έχει να φτάσει ψηλά από τους Ολυμπιακούς του 2004 και άρα έχει υψηλό κίνητρο είναι η ''πολύ σκληρή για να πεθάνει'' Ιταλία. Ο τιμονιέρης της Σιμόνε Πιανιτζιάνι θα έχει στη διάθεσή του παίκτες της κλάσης του Γκαλινάρι (Νικς), του Μπελινέλι (Χορνετς) και του Μπαρνιάνι (Ράπτορς). Αναμένεται λοιπόν να δοθεί σκληρός αγώνας για τις τρεις πρώτες θέσεις από τις Σερβία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Τελευταίες και χωρίς πολλές ελπίδες διάκρισης η Λετονία και το Ισραήλ που συμπληρώνουν το γκρουπ και είναι αμφίβολο αν θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές (πίνακας 3).
ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ !


Οι υπόλοιπες ομάδες του Ευρωμπάσκετ και πρόβλεψη της κατάταξής τούς μετά την Α' Φάση ( Πίνακας 3 )
Πρόβλεψη
Α' Όμιλος
Β' Όμιλος
Γ' Όμιλος
1ος
Ισπανία
Σερβία
Ρωσία
2ος
Λιθουανία
Γαλλία
Σλοβενία
3ος
Τουρκία
Γερμανία (?)
Βέλγιο (?)
Εκτός τελικής 12άδας
Μεγ. Βρετανία
Ιταλία (?)
Γεωργία
Πολωνία
Λετονία
Βουλγαρία
Πορτογαλία
Ισραήλ
Ουκρανία

http://sundaysportstories.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη