9 Σεπ 2011

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ (1935-2010) ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Συμπληρώθηκε χρόνος από την κοίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Μουλλά, με καταγωγή από το Κιλκίς. Μαθητής δύο σημαντικότατων δασκάλων, του Λίνου Πολίτη και του Κωνσταντίνου Δημαρά, δίδαξε...
 αρχικά επτά χρόνια στο Παρίσι και ένα τέταρτο του αιώνα στην πόλη μας.

Συγγραφέας είκοσι αυτοτελών βιβλίων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών, κριτικών δοκιμίων, επιμελητής εκδόσεων παλαιότερων λογοτεχνικών έργων, δεινός μεταφραστής από τα αρχαία ελληνικά και τα γαλλικά, με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και τηλεοπτικές εκπομπές, ευτύχησε να τιμηθεί από την Πολιτεία με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας για το σύνολο της προσφοράς του. Παρών στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής του, αντιστασιακός με συνεπή δημοκρατική δράση.

Οι μαθητές του στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, οι εισαχθέντες το 1974, διατηρούμε τρυφερές αναμνήσεις από τον προσηνή δάσκαλο που μοιραζόταν αφειδώλευτα την πλατιά του γνώση. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ευγνωμοσύνη, γιατί μας καλλιέργησε την αγάπη για την επιστήμη και τη μελέτη των θησαυρών της λογοτεχνίας, μας μετέδωσε το πάθος του για τη δημοτική γλώσσα -πόσοι αγώνες για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της καθαρεύουσας- και μας κατέστησε επαρκείς αναγνώστες. Και αυτόν τον ζήλο προσπαθούμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές των μαθητών μας.

Τιμώντας τη μνήμη του θα τελέσουμε προσεχώς τρισάγιο στον τάφο του στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

(εκ μέρους των παλιών φοιτητών του)

Σταύρος Καμαρούδης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη